(VIDEO) Presa germană se întreabă dacă producătorii chinezi, mult mai avansaţi în maşini electrice, ar trebui să-i îngrijoreze pe cei din Germania

6 Septembrie 2023, 16:41
Redacţia PiataAuto.md
În aceste zile are loc salonul auto de la Munchen, o reminiscenţă evoluată a fostului salon auto de la Frankfurt. La acest salon şi-au făcut apariţia mărcile germane, fiind vorba de un eveniment din patria lor, dar totodată aproape că domină mărcile chinezeşti. Şi acestea nu mai vin în Europa să mai încerce a impresiona pe cineva cu motoare pe benzină, pentru că motoarele cu ardere internă, în viziunea lor, sunt istorie. Toate mărcile mari chinezeşti, fără excepţii, au venit în primul rând cu maşini electrice performante şi avansate tehnologic, atât la nivel de baterie, platforme şi motoare, cât şi la nivel de produs general şi experienţă la bord. Iar acest tablou de la primul salon auto major din Germania din ultimii 4 ani, a fost un duş rece pentru presa germană, care a ajuns să se întrebe nu dacă producătorii din China sunt mai evoluaţi — asta e deja tratat ca un fapt împlinit — ci dacă n-ar trebui asta să sune un semnal mare de îngrijorare pentru producătorii germani şi pentru Germania în general!
Cei de la Deutsche Welle, spre exemplu, spun în reportajul de mai jos că producătorii din China sunt cu câţiva ani înaintea celor din Germania în dezvoltarea maşinilor electrice, pentru că au făcut rapid schimbarea şi au mizat pe viitor, fără a mai sta la dubii şi fără a-şi mai dispersa eforturile între 3-5 tipuri de propulsie pentru modelele din gamă. China a ajuns deja, în doar ultimii 2 ani, ca peste 30% dintre maşinile produse în ţară să fie electrice!
Tot în China s-a dezvoltat cu paşi rapizi reţeaua de staţii de încărcare, care favorizează această dezvoltare şi mai mult. Şi desigur, aşa cum vorbim deseori în ultima timp, China face în paralel şi o tranziţie majoră la electricitatea verde, instalând parcuri eoliene şi solare peste tot unde poate, de la mare până la altitudine mare în munţi sau deşerturi.
Şi dacă pe piaţa locală din Germania recentele diminuări de subvenţii pentru maşinile electrice au diminuat cererea pentru ele în ultimele luni, iar producătorii germani s-ar putea simţi confortabil să mai vândă mult timp maşini diesel şi pe benzină, atunci exporturile lor în China au scăzut dramatic, fapt despre care vorbeam şi acum câteva luni. Pur şi simplu chinezii au început a cumpăra mai multe maşini electrice, iar mărcile noi din China, care propune maşini electrice mai avansate şi mai ieftine, au reorientat publicul de acolo spre produse autohtone şi mai puţine maşini germane sau japoneze.
Iar aici cifrele obiective nu au cum să nu servească drept motiv de îngrijorare pentru marii producători germani, chiar dacă toţi spun că au situaţia sub control şi au maşini inovatoare în gama curentă sau în proces de lansare.
Aşadar, lucrurile se schimbă rapid în lume, şi în lumea auto în mod special. Trăim cu toţii într-un moment de schimbări mai mari de preferinţe şi de tablou al industriei decât în orice alte perioade şi orice alte crize anterioare. E un moment în care companii noi şi mici pot deveni brusc lideri, iar companiile de demult au nevoie de robusteţe excepţională şi inovaţie pentru a supravieţui.
Vezi mai jos reportajul celor de la Deutsche Welle despre îngrijorările din Germania.
0
4,721
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!