Energia de la panourile fotovoltaice de pe acoperişurile caselor marchează noi recorduri în Australia, iar ţara anunţă construcţia de noi centrale imense de baterii

13 Octombrie 2023, 14:49
Redacţia PiataAuto.md
Energia produsă de panourile fotovoltaice, instalate pe acoperişurile caselor particulare, stabileşte noi şi noi recorduri în Australia, la diferenţe de câteva zile. Despre câteva din aceste recorduri am scris în luna septembrie şi iată că de atunci ele au mai fost doborâte de două ori. Spre exemplu, la 30 septembrie puterea totală a electricităţii produse de panourile fotovoltaice casnice a ajuns în Australia la 11,9 GW! Acum două zile, la 11 octombrie, recordul a fost din nou depăşit, puterea atingând 12,26 GW! Energia solară a ajuns să cuantifice atât de mult în Australia, încât ţara devine un caz unic în lume, în care ponderea acesteia e excepţional de mare, astfel încât impune autorităţile să găsească soluţii de a gestiona această electricitate, generată preponderent ziua.
Ca să înţelegem ce înseamnă ca într-o ţară mare ca Australia doar panourile fotovoltaice să genereze 12,26 GW, vom spune că totalul de putere generată a fost de 25,71 GW, deci e vorba de aproape 50 la sută din electricitate produsă doar de panourile fotovoltaice casnice, neluându-se în calcul energia de la parcurile fotovoltaice mari, deţinute de companii specializate, sau de la centralele eoliene.
Iar ca să înţelegem ce înseamnă o putere de 12,26 GW a electricităţii generate doar de la panourile fotovoltaice de acasă, vom spune că astăzi, la ora amiezii, producţia totală de electricitate la nivel naţional în România era de 5,65 GW, iar fotovoltaicele (casnice şi parcurile mari) cuantificau cu 0,42 GW din această cifră. Deci, 12,26 GW de la panouri casnice înseamnă o putere ce ar acoperi dublu producţia României. De ce comparăm Australia cu România? Pentru că, deşi suprafaţa e mult mai mare, populaţia e de 25,6 milioane de locuitori, deci nu foarte departe de acea a României.
În cazul Republicii Moldova, puterea solicitată în reţea la orele amiezii era de 0,73 GW la nivelul ţării. Cota energiei solare era de doar 1,3 MW, fiind o zi înnorată în cea mai mare parte a ţării. Deci, 12,26 GW putere ar însemna acoperirea puterii necesare Moldovei de 16,8 ori!
De ce avem o acum o perioadă în care Australia marchează atâtea recorduri de energie fotovoltaică? Sunt două motive principale. Unul e că între timp s-au instalat noi capacităţi imense de panouri, acestea devenind extraordinar de populare între locuitorii din toată Australia. Iar cel de-al doilea motiv e că acum începe „vara” australiană, după echinocţiu, când unghiul de incidenţă a razelor soarelui e mai favorabil cu fiecare nouă zi. Astfel, chiar şi acelaşi număr de panouri sunt mai productive cu fiecare nouă zi de acum şi până la 21 decembrie, la solstiţiul de iarnă.
Dar, între timp locuitorii din Australia îşi instalează noi şi noi panouri, deci puterea livrată în reţea va creşte în continuare. Iar autorităţile australiene nu vor să impună restricţii, dimpotrivă, stimulează şi mai departe această tendinţă, iar în paralel, au anunţat de curând o licitaţie grandioasă pentru construcţia 3 centrale noi de stocare a electricităţii prin baterii, localizate în statele Victoria şi Australia de Sud. Capacitatea sumară a acestor baterii din cele 3 centrale, conform licitaţiei, trebuie să fie de 2.400 MWh, deci 2,4 GWh! Recent, într-un articol în care calculam cât ar costa rezolvarea problemei de stocare a electricităţii regenerabile pentru Moldova şi care ar fi parametrii necesari, estimasem că Moldova ar avea nevoie de o centrală de baterii cu capacitate de stocare cuprinsă între 1,4 şi 2,0 GWh. Deci, noile centrale intenţionate pentru Australia, ar acoperi necesităţile Moldovei cu o mare rezervă. Dar pentru Australia, bineînţeles, acestea nu sunt primele centrale de baterii, ţara fiind lider mondial la numărul de centrale existente sau aflate în construcţie acum.
Australia a specificat că-şi doreşte ca cei 2,4 GWh stocaţi în noile centrale să poată fi livraţi timp de 4 ore în reţea, la o putere de 600 MW, durata de 4 ore de acoperire completă fiind una răspândită printre centralele de baterii. Deci, dacă cele 3 baterii sunt conectate să livreze electricitatea stocată seara, spre exemplu, ele vor sigura o putere de 600 MW în reţea, timp de 4 ore. Pentru context, Moldova consumă la nivelul întregii ţări 600-750 MW pe timp de zi şi 750-950 MW pe timpul orelor maxime.
Odată ce noile baterii vor fi operaţionale, vor fi închise total centrala de cărbune Yallourn din statul victoria şi cea pe gaz natural Torrens Island B. Fără gaz şi mai ales fără cărbune ars pentru electricitate, cele două state australiene vor atinge punctul de 100% energie regenerabilă mai devreme decât limita anului 2030, pe care şi-au stabilit-o anterior. Şi e corect să spunem că în acest moment nicio altă ţară avansează atât de rapid în direcţia energiei solare ca Australia, tocmai de asta exemplele de aici sunt acum atât de preţioase, fiind unele care pot oferi lecţii utile şi pentru alte ţări şi regiuni ale lumii.
Foto: Centrala Yallourn, de generare a electricităţii pe bază de cărbune, care va fi închisă odată cu avansul energiei solare
1
28,100
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!