Starlink a lansat sateliţi V2 mini cu lasere spaţiale, pentru a oferi internet mai rapid şi în regiuni mai greu de acoperit ale planetei

4 Octombrie 2023, 19:25
Redacţia PiataAuto.md
Acum două zile vorbeam pe îndelete într-un articol despre noul avion britanic Phasa 35, propulsat electric, pe baza luminii soarelui, care are capacitatea de a atinge altitudini stratosferice şi de a sta luni întregi pe poziţii geostatice, asigurând monitorizări şi conexiuni de internet la viteze 5G, oferind o alternativă pentru sistemul Startlink, importantă mai ales din considerente de securitate. Se pare că Space X a vrut să mai facă un salt imens înainte, pentru a-şi păstra avantajul, mai ales că şi o companie numită OneWeb a reuşit să lanseze prima constelaţie de sateliţi proprii care ar putea face acelaşi lucru în viitor ca şi Starlink. Ei bine, cei de a Space X au lansat şi testat acum cu succes sateliţii V2 mini cu lasere spaţiale, care vor asigura un salt gigantic în viteza de internet prin satelit şi totodată în acoperirea ariilor greu disponibile de până acum.
Foto: Noii sateliţi cu laser de la Starlink

Au trecut doar 3 ani de la primii sateliţi Starlink operaţionali, dar deja se ajunge la următorul salt de progres. Laserele spaţiale de acum vor permite sateliţilor să-şi trimită date între ei, la o viteză de 100 Gpbs, la distanţe uriaşe, fără a comunica prin unde radio sau de orice altă frecvenţă obişnuită. Practic, se trece la comunicare cu viteză optică între sateliţi, ceea ce va permite o viteză enormă între ei şi un volum imens de date.
Foto: Un satelit Starlink actual

Asta va da posibilitatea sporirii esenţiale a capacităţii internetului Starlink, la nivel de viteză şi număr de dispozitive deservire pe pământ. Dar, şi mai important, va da posibilitatea de a garanta aproape aceeaşi viteză şi pentru dispozitive aflate în zone izolate, acolo unde până acum acoperirea cu sateliţi era insuficientă.
Foto: Grup de sateliţi Strarlink, vizibil pe cer

Şi asta pentru că un singur satelit prezent în acea zonă rarefiată va putea servi drept punte de comunicare cu toţi ceilalţi sateliţi, aflaţi la mii de kilometri depărtare, „reflectând” astfel transmisia necesară de date şi garantând viteza corespunzătoare.
Foto: Noile lasere de pe sateliţii Starlink

Cei de la Starlink spun că reţeaua lor va cuprinde 8.000 de asemenea sateliţi cu lasere, iar precizia e una nanometrică, chiar şi la mii de kilometri depărtare între sateliţi!
Foto: Sateiţi OneWeb, care pot deveni concurenţi pentru Starlink

Cu un asemenea număr de sateliţi şi cu asemenea capacităţi de viteze, Starlink ar putea oferi viteze enorme pentru zeci de miliarde de dispozitive pe pământ, de la case până la maşini aflate în mişcare, care pot astfel comunica la viteze practic fără latenţă.
Se pare că ne îndreptăm tot mai mult spre o epocă în care internetul va fi un serviciu absolut universal, disponibil oriunde pe pământ.
0
3,561
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!