Suzuki a dezvăluit MOQBA, o motocicletă care poate urca şi coborî scări, având 4 roţi ce seamănă mai mult a picioare

19 Octombrie 2023, 11:48
Redacţia PiataAuto.md
Producătorii japonezi se întrec în aceste zile în a-şi prezenta cele mai ambiţioase şi vizionare inovaţii la show-ul japonez dedicat mobilităţii. Dacă acum câteva zile vorbeam de Yamaha care prezentase un vehicul cu 3 roţi asemănător cu un Morgan al viitorului şi o motocicletă fără ghidon, care se poate ţine sigură pe cele două roţi, azi descoperim că şi Suzuki, în rolul său de producător de motociclete, a dezvăluit o motocicletă extrem de curioasă. Îi spune MOQBA — numele fiind o abreviere de la Modular Quad Based Architecture.
Şi după cum sugerează chiar numele, dar şi imaginile, această motocicletă are 4 roţi mici, în loc de două, poziţionate pe nişte membre articulate ce amintesc mai degrabă de picioarele unui ponei. Aparent, am putea să ne întrebăm care dintre motocicliştii care conduc în viaţa de zi cu zi un Suzuki Hayabusa, de exemplu, ar putea accepta să treacă la un asemenea vehicul? Dar există o viziune mult mai interesantă pentru această nouă motocicletă a viitorului, dezvăluită de Suzuki.
Intenţia creatorilor săi a fost tocmai să combine avantajele roţilor şi picioarelor pe un singur vehicul. Membrele de care sunt ataşate roţile sunt robotizate, deci pot articula într-in mod impresionant, iar fiecare roată e propulsată sau frânată de un electromotor mic şi un sistem de frânare.
Capacitatea de a-şi articula membrele îl face pe MOQBA să poate trece cu uşurinţă prin gropi sau în curbe, înclinând vehiculul în partea opusă, ca o adevărată motocicletă. Mai mult ca atât, motocicleta poate trece peste obstacole, manevrându-şi membrele astfel încât să le păşească, de exemplu. Ea poate să urce şi scările, menţinând şaua în poziţie dreaptă orizontală, în timp ce braţele sale fac toată munca de urcare pe trepte, ajutate de propulsia roţilor.
Iar acest concept se dovedeşte o soluţie genială pentru toţi oamenii care au probleme de mobilitate — oamenii cu dizabilităţi locomotorii, sau pur şi simplu oameni cu vârstă înaintată, care nu pot rezista la călătorii prea lungi în picioare. Partea şi mai fabuloasă a acestei motociclete este că ea le permite acestor oameni cu dizabilităţi să aibă mobilitate chiar şi în oraşele care nu sunt adaptate cu rampe de acces corespunzătoare, sau alte facilităţi care să uşureze viaţa. Practic, acum această motocicletă Suzuki cu membre robotizate poate compensa pentru tot ce n-au făcut autorităţile în a asigura mobilitate acestor persoane. Şi le extinde experienţele acestora, făcându-i să poată călători mai repede şi mai departe în oraşe şi asigurându-le o viaţă mai activă. Pentru ei vor exista şi versiuni cu scaun mai confortabil, iar suplimentar Suzuki a mai configuat şi alte posibilităţi, inclusiv pentru transporturi autonome de obiecte.
Este, deci, una din acele invenţii pe care nu le-am fi aşteptat de la un producător de motociclete, dar care are cu adevărat şansa să îmbunătăţească viaţa unui număr mare de oameni prin combinare de tehnologii avansate într-un produs genial de util.
0
3,460
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!