(VIDEO) O ambulanţă nu poate trecere pe noua stradă 31 August din Chişinău, cu piste de biciclete pe jumătate din lăţimea ei

13 Octombrie 2023, 09:15
Redacţia PiataAuto.md
Acum câteva săptămâni, primăria Chişinău anunţa că a separat strada 31 August 1989 din Chişinău în două jumătăţi pe partea sa carosabilă. Dacă anterior strada era una cu două benzi, pe sens unic, acum a rămas o singură bandă de automobile, iar cealaltă jumătate a fost alocată pentru două piste de biciclete, pista fiind separată de piloni care să servească drept bariere fizice. Doar că se pare că primăria nu s-a gândit la un lucru elementar — cum vor trece ambulanţele pe strada reconfigurată? Întrebarea e una de importanţă crucială, pentru că Spitalul de Urgenţă din Chişinău e localizat anume pe această stradă, 31 August, stradă cu sens unic!
Deci garajul ambulanţelor care pornesc la intervenţiile din centrul Chişinăului iese exact pe strada 31 August 1989, şi de aici şoferii deja aleg ruta cea mai rapidă. O situaţia surprinsă ieri în Chişinău arată că ambulanţele nu au nicio şansă să treacă rapid pe noua stradă, însă, pentru că pur şi simplu nu există spaţiu suficient din punct de vedere fizic, pentru ca o maşină să se poată feri, mai lăsând loc şi pentru ambulanţă.
Iar dacă se întâmplă ca-n situaţia de mai jos, când coada de trafic până la intersecţia fără prioritate e de câteva sute de metri, atunci primele maşini nu au cum să intre în intersecţie fără a acorda prioritate din motiv că în spate se aude o ambulanţă, la câteva sute de metri, pe care şoferii de pe strada cu prioritate nu o aud şi nu o văd.
Desigur, mulţi ar putea spune că şoferul de ambulanţă putea alege alt traseu. Şi de obicei probabil ar putea. Dar situaţiile de intervenţii pot avea sute de scenarii posibile şi e foarte probabil ca cineva să aibă nevoie de ajutor anume de pe această stradă mai departe, iar cum toate drumurile din regiune sunt cu sens unic, căile de ocolire ar putea fi prea lungi.
Cert e că 5 minute sau 10 minute pierdute în asemenea situaţii pot face diferenţa în salvarea unei vieţi. Or, ambulanţa trebuie să aibă un timp de intervenţie de doar câteva minute de la apel la destinaţie. Şi aceste măsuri de siguranţă socială nu pot ignorate. Mai ales atunci când repari şi reconfigurezi chiar strada pe care se află spitalul de urgenţă!
Iniţiativa pistelor de biciclete e fără îndoială una bună. Doar că pe proiect separatoarele erau mai mici, ca să poată fi trecute de ambulanţe în caz de urgenţe şi toată strada părea să fie mai lată, astfel încât singura bandă rămasă să aibă un standard mai lat, pentru a permite această apropiere de trotuar şi lăsarea ambulanţei să treacă pe alături. De la proiect până la realitate, însă, lucrurile par să se mai fi subţiat.
Foto: Proiectul străzii 31 August 1989 din Chişinău, exact în aceeaşi regiune unde a fost surprinză ambulanţa. Se paote observa că spaţiul destinat benzilor e mai mic de jumătate din lăţimea drumului

Vezi totul în video-ul de mai jos.
0
1,354
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!