(VIDEO) Presa germană spune că grija pentru reciclare şi impactul de mediu a lăsat producătorii auto din Germania în urma celor chinezi şi americani la maşini electrice

15 Octombrie 2023, 12:33
Redacţia PiataAuto.md
Începând cu salonul auto de la Munchen, din septembrie, presa germană trage semnale puternice de alarmă despre industria auto şi producătorii germani, care s-au lăsat întrecuţi pe neobservate de cei chinezi şi americani la maşini electrice, pomenindu-se brusc într-un dezavantaj major în condiţiile noi de piaţă, atât în China sau SUA, cât şi până şi în Germania, unde prezenţa maşinilor electrice chineze se face tot mai simţită. După ce presa germană a încercat să le ceară socoteală producătorilor germani cum de s-a ajuns la o asemenea situaţie, după ce a mers şi în China pentru a vedea cu propriii ochi cum s-a schimbat piaţa şi cât de mult au scăzut vânzările şi percepţia pentru maşinile germane acolo, acum presa germană a încercat să găsească o explicaţie mai nobilă pentru această situaţie, şi a mers la analişti de piaţă din Germania, dar şi la producătorii de top. Descoperirea principală pe care au făcut-o e că grija pentru reciclare şi pentru impactul de mediu pe care-l au maşinile lor electrice i-au făcut să rămână în urmă.
Un studiu german recent al celor de la ICCT arată că producătorii germani sunt mult mai conştienţi la impactul maşinilor electrice în etapa de producţie. Astfel, aceştia ar fi mult mai atenţi de unde îşi cumpără materialele brute pentru producţie, cât din maşina produsă conţine materiale reciclate din cele produse anterior şi cât va putea fi reciclat din noua maşină, dar şi cu câtă energie consumată.
Foto: Clasamentul studiului ICCT

Totodată, fabricile germane ar fi mult mai atente în felul în care îşi iau energia electrică pentru fabricare, BMW fiind lider la acest capitol, cu 100% energie regenerabilă asigurată pentru toate fabricile sale din Germania.
Tesla, deşi germanii recunosc că e mai avansată tehnologic la maşinile produse, nu ar avea o grijă la fel de mare la materia primă şi la reciclare. Dar, trebuie să spunem aici că informaţia menţionată nu e completă, or, Tesla a fost de fapt primul producător care a anunţat că vrea să ajungă la electromotoare fără pământuri rare şi care reciclează în mod sistematic baterii la propriile fabrici. Deci, cu siguranţă se pot găsi capitole la care Tesla ar fi devansată, dar nu e ca şi cum Tesla ar fi neglijentă faţă de impactul de mediu şi reciclare. Despre producătorii chinezi, precum BYD, germanii spun că ar avea o gijă şi mai mică faţă de impactul de mediu.
Şi totuşi, presa germană spune că după imaginea pătată de Dieselgate-ul de acum un deceniu, producătorii germani au devenit lideri la sustenabilitate şi grijă faţă de mediu şi nu mai trişează. Şi, deşi recunosc cu toţii că au pornit lent în cursa maşinilor electrice şi s-au lăsat întrecuţi, ei estimează că în scurt timp va conta mai mult dacă maşina e făcută cu impact mai mic de mediu şi dacă va putea fi reciclată uşor, şi nu ce motor electric are, şi astfel producătorii germani ar putea avea din nou o poziţie lider.
Comentariul nostru e că toată această istorie sună ca o încercare de a direcţiona problema de la lipsa avansul tehnologic al produsului propriu-zis la ceea ce sună ca nişte posibile reglementări viitoare de piaţă, care ar putea reda acestor producători o poziţie mai favorabilă, pe care şi-au pierdut-o acum. Fireşte, abordarea despre care se vorbeşte în reportaj e una admirabilă, dar experţii care vorbesc operează cu informaţii incomplete, fără a menţiona, de exemplu, că randamentul de producţie la Tesla e mult mai mare decât la producătorii germani, care determină mai puţin consum de energie pe maşină, că densitatea energetică a bateriilor Tesla e între 233-292 Wh/kg, faţă de 150-200 Wh/kg la majoritatea germanilor, iar asta înseamnă că e nevoie de mai puţine kilograme de minereuri pentru o maşină electrică. Şi grija faţă de mediu, deşi e obligatorie, nu are o legătură directă cu faptul că unii producători germani până în prezent nu vor să implementeze arhitecturi de 800V, şi lansează maşini noi cu 272V, sau că aceştia continuă să folosească platforme comune cu modelele cu ardere internă, punând oţel nenecesar în maşină, creând 15-20% din lungimea maşinii irosită în spaţiu, creând maşini cu 2-4 sute de kilograme mai grele de materiale care ar putea să nu fi fost puse acolo, contribuind cu adevărat astfel la salvarea planetei. Şi ideea că în curând cumpărătorii vor pune mai mare accent pe sustenabilitate e corectă, dar nu în detrimentul unei maşini înapoiate tehnologic, or, care să fie mai grea, să degradeze mai repede şi să consume mai mult.
Deci toată istoria aduce mai degrabă a o scuză confortabilă a unui perdant şi o pregătire pentru viitoare idei de restricţii şi reglementări pe piaţă, care schimbe regulile şi să pună piedici celor care au avans mare înainte, ca şi perdanţii să-i poată ajunge din urmă.

Vezi totul în video-ul de mai jos.
0
35,957
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!