(VIDEO) Un Rivian R1T electric a primit o factură de 41.000 dolari pentru reparaţia unei îndoituri la aripa spate

2 Octombrie 2023, 13:06
Redacţia PiataAuto.md
Multe din maşinile electrice moderne trec prin procese diferite de fabricaţie şi configurare a caroseriei lor, tocmai pentru că nu sunt limitate de amplasarea unor componente de pe modelele cu combustie. Şi apoi, soluţii precum Gigapress aplicate de Tesla, dar şi de alţi producători deja, reduc semnificativ costurile de producţie a maşinii, datorită numărului mai mic de operaţiuni şi piese. Însă toate astea au efecte şi în modul de reparare şi costurile unor reparaţii. Chiar şi pe modele care prin definiţie ar trebui să poată îndura un tratament mai nemilos cu ele.
Ne referim la pick-up-uri, acele vehicule îndrăgite în SUA, prevăzute pentru muncă în primul rând. Transportare de unelte de muncă, mici utilaje, intrări cu ele în zone mai greu accesibile — avantajul unui pick-ul e în tocmai în faptul că e gândit practic şi durabil de obicei, astfel încât să-l tratezi ca un vehicul indestructibil, care să fie imun şi la mici contacte şi la mediul neprielnic din jur. Iar dacă apare nevoia unor mici reparaţii, acestea trebuie să fie mici, nu să-ţi taie profitul anual şi să te ducă în zona pierderii. Ei bine, Rivian R1T se promovează ca un pick-up electric mai pregătit de condiţii dure de exploatare, dar, totuşi, până şi o mică atingere a aripii spate, dacă dai în marşarier şi atingi ceva, îţi poate genera costuri uriaşe de reparaţie.
Matt Boyette, deţinătorul unui service din Florida, SUA, a împărtăşit de curând experienţa pe care a avut-o cu un Rivian R1T, pe care proprietarul l-a adus tocmai din Carolina de Nord, de la 800 km distanţă, pe o platformă. Şi totul pentru a repara o banală îndoitură de la aripa spate!
De ce ar duce cineva o maşină atât de departe, pentru o reparaţie aparent atât de simplă? Ei bine, pentru că la Rivian asta nu e o reparaţie simplă. Acest panou de caroserie merge pe toată lungimea benei, apoi urcă pe montantul spate apoi merge de-a lungul acoperişului şi ajunge până la parbrizul faţă. E o formulă întâlnită şi la maşini obişnuite, dar nu şi la pick-up-uri de obicei, cel puţin nu fără elemente adiţionale de protecţie la colţuri, în zone mai vulnerabile.
Foto: Piesa mare de coaroserie, marcată cu oranj

Iar asta face ca înlocuirea acestei piese să necesite tăieri masive în caroserie, demontarea parbrizului, uşilor, scaunului, a unor componente de interior, nemaivorbind de stopuri şi alte mici elemente de caroserie. Mai mult ca atât, trebuie demontată întreaga baterie a maşinii din partea inferioară, cu toate procedurile aferente! După asta urmează nituirea unei piese cât o pătrime de maşină, nivelarea punctelor de contact şi vopsirea, cu asamblarea ulterioară a tuturor componentelor. Preţul total pe care l-a primit proprietarul în factură era de 41.000 dolari SUA.
Compania sa de asigurări se gândea deja să-l declare daună totală, şi eventual să vândă componente de pe maşina casată. Dar proprietarul a salvat maşina venind la un acel service din Florida, care a muncit două zile la îndreptarea îndoiturii.
E o zonă dificilă în reparaţii, dar cu două zile de muncă minuţioasă, s-ar reuşit repararea până la un aspect de 99% faţă de perfecţiunea iniţială. Şi, evident, la un cost mult mai mic, de până la 20 ori mai mic conform estimărilor.
Vezi totul în video-ul de mai jos.
0
5,257
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!