(VIDEO) Un norvegian a constatat că bateria la VW ID Buzz şi-a pierdut simţitor din capacitate după doar 10 mii km parcurşi

8 Octombrie 2023, 19:54
Redacţia PiataAuto.md
Modele electrice ale celor de la VW sunt criticate tot mai des pentru soft bizar şi întârziat, dar şi pentru faptul că bateriile lor par să fie mai afectate de încărcările de mare putere şi să degradeze mai repede. La modelele Tesla, chiar şi după 3 ani de utilizare intensă, cu fast chargere constante şi cu zeci de mii kilometri parcurşi, statisticei arată că bateriile îşi păstrează de obicei peste 96-97% din capacitatea iniţială. La VW, însă, există multiple reclamaţii că bateriile pot degrada cu 8-10% într-un singur an dacă maşina e folosită intens, iar VW a făcut la începutul acestui an şi un update de soft, care trebuia să corecteze această problemă. Un youtuber norvegian, însă, a constatat că bateria unui VW ID Buzz a degradat în nici 10 mii km atât cât o Tesla ar fi degradat în mult zeci de mii de kilometri.
În primul rând, acesta spune că nici atunci când maşina era absolut nouă, capacitatea netă nu corespundea cu cea anunţată, de 77,0 kWh, fiind cu câţiva kWh mai mică în realitate, la 74,5 kWh. VW declară 82 kWh capacitate totală şi 77,0 kWh capacitate netă, deci la 74,5 kWh capacitate reală, eşti deja privat de 2,5 kWh din capacitate, sau 3,2%.
Dar chiar şi faţă de cei 74,5 kWh pe care bateria îi oferea iniţial, deja după 9.800 km parcurşi în întreaga istorie a maşinii bateriile oferă deja doar 72,5 kWh de capacitate netă, şi aici e vorba de capacitatea în care se poate după toate notificările, când maşina chiar arată zero absolut. Aşadar, chiar şi faţă de cifra mai mică pe care o oferea VW ID Buzz în viaţa reală la început după doar 10 mii km parcurşi ai maşinii bateria şi-a mai pierdut încă kWh, sau 2,7% faţă de cifra realistă iniţial. Dacă e să comparăm cu cei 77,0 kWh pe care proprietarul trebuia să-i atingă, conform promisiunilor din fişa tehnică a producătorului, la 10 mii km de viaţă a maşinii el are deja cu 4,5 kWh mai puţini, sau 5,8%.
Amintim, e vorba de doar primii 10.000 km parcurşi de când maşina e nouă. Doar 25 de încărcări fast charge au existat în cele 6 luni de când e nouă maşina. Cum va degrada bateria mai departe, e greu de sus, dar perspectiva nu pare foarte optimistă pentru acest model VW.
Aşa că în video-ul youtuber-ului din Norvegia de mai jos maşina a reuşit să parcurgă cu un plin al bateriei doar 247 km, ajungând la 0 kWh stocaţi în baterie, deci peste toate rezervele. Puţin, pentru că şi consumul e extraordinar de mare, de tocmai 29,0 kWh, deşi afară sunt 6 grade Celsius, o temperatură nu tocmai geroasă.
Şi aici nu e nicidecum problema în maşinile electrice în general, ci e o problemă VW, cel mai probabil una ce vine de la softul de echilibrare a celulelor bateriei în timp, atât în procesul propulsiei, cât şi la încărcare. Şi e o problemă pe care VW ar trebui să o rezolve urgent.
Vezi totul în video-ul de mai jos.
0
5,306
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!