Yamaha a creat Tricera, prototipul unei maşini cu 3 roţi pentru pasionaţii viitorului, şi o motocicletă cu inteligenţă artificială, care poate merge singură pe 2 roţi

16 Octombrie 2023, 11:23
Redacţia PiataAuto.md
Yamaha e unul din cei mai mari giganţi industriali din Japonia, fiind deopotrivă de notoriu pentru motocicletele sale, instrumentele muzicale sau sistemele sale audio. Însă Yamaha mai are şi abilităţi enorme în tehnologii industriale, de la roboţi la utilaje pentru fabrici, iar acum, cei de la Yamaha s-au pregătit de show-ul de mobilitate din Tokyo cu nişte tehnologii menite să demonstreze calea de viitor, pe care o văd cei de la Yamaha. Aşa că au adus o serie de produse de-a dreptul uimitoare, printre care o motocicletă cu inteligentă artificială, dar şi o maşină cu 3 roţi, care aminteşte de britanicele Morgan, transpuse la vreo 50 de ani distanţă în viitor.
Foto: Yamaha Tricera

Vorbim de Morgan pentru că vehiculul britanic cu 3 roţi este cel mai renumit din lume, care încă mai păstrează această formulă clasică, iar acum are şi o generaţie nouă, care nu mai e dotată cu motor V2 de motocicletă S&S, ci unul de 3 cilindri, de pe un Ford.
Foto: Noua geneaţie Morgan Super 3

Yamaha Tricera — acesta fiind numele prototipului — n-are nimic în comun, însă, cu elogierea unor tradiţii vechi, decât plăcerea condusului unui vehicul excepţional de fidel în răspunsurile pe care le oferă, după cum spune cei de la Yamaha. Aşa că Yamaha Tricera vine cu forme vizionare de viitor, cu abilitatea maşinii de a se înclina uşor în viraje, ca o motocicletă, şi de a avea 3 roţi viratoare, roata spate putând vira în direcţie opusă celor din faţă sau în direcţie inversă.
Yamaha nu menţionează ce tip de propulsie ar putea avea Tricera — electrică sau poate una convenţională, preluându-se un motor de pe o motocicletă Yamaha. Cert e că vehiculul cu 3 roţi are volan şi e descris de producătorul japonez drept o „maşină”, care-şi va asculta cu fidelitate şoferul, dar care vrea să fie o alternativă pentru condusul autonom, într-o epocă în care acesta ar putea domina. Deci, această Yamaha este, practic, un soi de vehicul conceput pentru spiritele rebele ale viitorului, care nu vor vrea să se lase conduşi de maşini, în rol de pasageri, şi vor putea savura condusul antrenant pe această maşină cu 3 roţi.
E greu de spus dacă va ajunge vreodată în producţia de serie o asemenea Yamaha, dar într-o perioadă în care multe din regulile clasice sunt rescrise în mobilitate, o direcţie nouă pentru Yamaha se poate dovedi oricând foarte oportună.
De cealaltă parte tot Yamaha aduce şi exact opusul filosofiei rebele de mai sus, creând o motocicletă care se poate conduce singură, pe două roţi. E MOTOROiD2, o motocicletă dotată cu inteligenţă artificială deja, după cum spun cei de la Yamaha, care va sta cuminte până-şi va recunoaşte proprietarul. Atunci se va îndrepta singură de pe piedica sa, ridicându-se pe două roţi, graţie unui sistem de control activ al centrului de masă.
Mai departe, motocicleta poate merge singură pe propriile roţi alături de proprietar, datorită aceluiaşi sistem. Şi ar putea merge la fel de autonom şi mai departe, dar, pentru că asta nu e neapărat ceea ce şi-a dori motocicliştii, cei de la Yamaha nu pun accent prea mare pe această funcţie, ci pe structura ei, unde braţul spate poate lua diverse unghiuri în condus şi astfel se poate adapta dispoziţiei pe care o are proprietarul său.
Aici vorbim deja de propulsie electrică, în mod evident, or, toate aceste elemente de control autonom n-ar prea fi posibile altfel.
Partea admirabilă e că Yamaha pare să-şi fi regăsit inspiraţia pentru a îndrăzni să caute căi mai ambiţioase pentru viitor şi pentru a inova, aducând tehnologii şi idei cu adevărat vizionare, care chiar ar putea prinde contur şi iniţia noi segmente sau noi tipuri de vehicule în viitor.
2
6,849
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!