(VIDEO) Prima navă electrică cu aripi portante din lume intră în producţia de serie în Suedia

16 Noiembrie 2023, 18:58
Redacţia PiataAuto.md
În ultimii ani în lume există mai multe exemple de nave propulsate electric, cu energie stocată în baterii, cu multe tone de baterii de bord, încercând să găsească echilibrul în a-şi asigura plutirea pe apă şi a nu face exces de greutate cu bateriile de la bord. Noua navă despre care vorbim azi, însă, şi-a redus dimensiunea bateriilor pentru că a redus drastic consumul său datorită principiului de aripi portante cu care e construită. Îi spune Candela P-12 şi e prima navă electrică din lume de acest fel, iar acum a intrat în producţia de serie în Suedia.
Carena navei e susţinută de picioare cu aripi portante. La început, nava pluteşte în mod obişnuit, dar odată ce atinge circa 18 noduri, acele aripi portante încep a-şi face efectul de elevare a navei deasupra apei, iar astfel corpul navei nu mai contactează direct cu apa şi nu are de învins rezistenţa ei, singurele puncte de contact fiind aripile portante. Asta reduce esenţial consumul, atât timp cât nava electrică merge suficient de repede.
Inginerii suedezi spun că nava de serie, lansată acum, consumă cu 80% mai puţină energie datorită principiului de aripi portante decât dacă ar naviga simplu pe apă!
Nava cântăreşte 12 tone în total cu tot cu sarcina de la bord şi poate atinge o viteză de 30 de noduri, adică circa 55,6 km/h. Are o autonomie de 93 km, asigurată de o baterie de doar 252 kWh, aproape egală în capacitate cu bateria unui Hummer EV! Deci, după parametrii navelor, e o baterie relativă mică.
Nava e concepută să servească drept o soluţie de transport rapid între maluri apropiate, fiind o alternativă pentru feriboturi sau servind drept o legătură de transport public. Datorită eficienţei în consum, ea va fi mult mai ieftină în operare decât navele diesel de talie similară şi se va apropia de costul de operare a unui autobuz hibrid, atunci când se raportează la numărul de pasageri! Apropo, aici pot încăpea 30 de pasageri, dar pot exista şi versiuni mai generos echipate, cu un număr mai mic de locuri.
Pe lângă asta, pasagerii nu au rău de mare într-o asemenea navă şi, bineînţeles, călătoria e mult mai rapidă decât una cu o ambarcaţiune obişnuită. Aripile portante sunt gestionate electronic de un sistem computerizat, pentru echilibrul şi eficienţa perfectă.
Bateria navei poate fi încărcată fast charge cu o putere de 175 kW. Preţul de pornire a lui Candela P-12 e de 1,7 milioane de euro, valoare despre care producătorul suedez spune că e absolut similară cu ambarcaţiunile similare diesel. De asemenea, acest model de navă va opera în rol demonstrativ şi în Stockholm, ca un soi de autobuz maritim, ajutându-i pe cei din capitala suedeză să călătorească mai repede în oraş, folosind căile maritime.
Vezi în video-ul de mai jos cum funcţionează noua navă electrică suedeză.
0
5,147
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!