Centralele de baterii au ajuns să acopere 20% din consumul de vârf în orele serii în Australia

11 Decembrie 2023, 16:02
Redacţia PiataAuto.md
În ultimele luni, am vorbit adeseori despre centrale mari, uriaşe chiar, de baterii din Australia. În această ţară Tesla a implementat primele sale baterii de acest tip, în centrala supranumită The Big Tesla Battery, sau centrala Hornsdale, cum e numită oficial, iar asta se întâmpla doar 6 ani în urmă. Între timp, aceste centrale de baterii au devenit atât de profitabile pe de o parte şi atât de necesare de cealaltă parte în contextul creşterii enorme a producţiei de energie eoliană şi mai ales solară în Australia, încât doar în acest an am anunţat de mai multe ori despre noi şi noi centrale de baterii contractate în această ţară, unele din ele cu titlul de cea mai mare din Australia, altele chiar cu cea mai mare din lume, până la alte noi recorduri. Şi partea cea mai curioasă e că marea majoritate a centralelor de baterii din Australia, dacă le raportăm capacităţile, e abia în proces de construcţie şi va fi conectată la reţea în următorii 1-2 ani. Însă chiar şi aşa, chiar şi cu centralele deja conectate la reţea, Australia a atins situaţia când mai multe seri la rând ajunge ca electricitatea furnizată din centralele de baterii să acopere deja 20% din consumul ţării la acele ore de vârf.
Aceste baterii sunt încărcate preponderent în orele amiezii, când producţia de energie solară e în vârful absolut, iar consumul e relativ mic, comparat cu ceea ce se generează, şi aici vorbim inclusiv de zile lucrătoare, când industria e activă şi consumă mult în timpul zilei. Producţia de la panouri solare e atât de mare, însă, încât permite şi stocarea electricităţii de baterii.
Iar seara, la orele de consum maxim, în graficul publicat pentru una din aceste zile în Australia se poate vedea că 20,8% din consum a fost acoperit de energia livrată de la aceste baterii. Alte 12,6% au fost asigurate de producţia în timp real a energiei eoliene. E la fel de adevărat, însă, generarea de la centrale de gaz încă mai acoperă mult din consumul serii, dar această generate va scădea aproape de zero în următorii 2-3 ani, când proiectele mari de baterii contractate acum vor fi construite şi conectate la reţea.
În momentul celor 20,8% livrate în reţea, bateriile furnizau o putere de 340 MW de electricitate în reţeaua Australiei. Ca să înţelegem cum se raportează aceste centrale active acum, cu scara imensă a proiectelor care au fost contractate în acest an şi vor fi activate în următorii ani, amintim că în octombrie, de exemplu, Australia a petrecut licitaţii pentru 3 noi centrale de baterii, cu o putere totală de 600 MW, pe care acestea trebuie să o poată livra timp de 4 ore, având o capacitate totală de stocare de 2.400 MWh. La câteva zile distanţă, a fost anunţată cea mai mare centrală unitară, tot de 2.400 MWh capacitate stocară, însă descărcabilă în doar 2 ore, deci vorbim de o centrală ce va putea livra în reţea încă 1.200 MW timp de două ore! Doar aceste 4 centrale anunţate în octombrie ar putea asigura împreună 1.800 MW putere în reţea! Iar pe parcursul veri au mai fost anunţate alte câteva proiecte de circa 200 MW fiecare.
Deci, într-un asemenea ritm, în 1-2 ani Australia are toate şansele să ajungă la situaţia când îşi va putea acoperi tot consumul la orele de vârf cu energia venită din centralele de baterii. Aceste centrale pot suplini ceea ce se produce în timp real de la eoliene şi, fiind deja mai multe la număr, pot fi descărcate pe rând, mai multe la orele serii, apoi mai puţine şi mai lent la orele nopţii şi dimineţii, până când în ziua următoare se reia producţia în timp real de la panouri fotovoltaice.
E o reţetă atipică faţă de alte ţări, care n-ar funcţiona poate în alte regiuni geografice la fel de bine, însă în Australia ea pare să funcţioneze şi să propulseze rapid ţara de la una care ardea cărbuni şi gaz pentru a-şi produce electricitatea la una care va primi energie de la soare şi vânt, putând să gestioneze această energie mai bine ca oricare alta prin centrale imense de baterii.
0
2,868
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!