Inginerii Rolls-Royce lucrează la un reactor nuclear de 3 metri lungime, care ar putea furniza energie pentru stabilirea pe Lună sau în zone izolate de pe pământ

7 Decembrie 2023, 22:35
Ilie Toma
Producătorul de motoare de avioane Rolls-Royce a dezvăluit prototipul unui reactor nuclear mic, care măsoară doar puţin peste 3 metri lungime, în cadrul unei conferinţe de tehnologie spaţială din Marea Britanie. Funcţia primară a acestui reactor ar fi să poată produce şi livra electricitate pentru viitoare misiuni pe Lună, în care echipele de astronauţi ar aseleniza şi ar pune bazele unor activităţi de lungă durată acolo, iar pentru aceste activităţi ar fi nevoie de o sursă constantă de energie. Dar acelaşi reactor, odată devenit funcţional, ar putea avea multe alte aplicaţii şi pe Pământ.
Rolls-Royce este mai cunoscut publicului larg pentru motoarele sale de avioane, dar, de fapt, compania are o experienţă uriaşă în multiple soluţii de propulsie şi pentru industria maritimă, inclusiv în producţia de reactoare nucleare pentru submarine. Prin urmare, are şi experienţa de a demara un asemenea proiect al unui reactor mic, iar acest prototip a fost creat, de fapt, la solicitarea agenţiei spaţiale britanice, care a şi finanţat proiectul cu 2,9 milioane de lire până acum.
Inginerii Rolls-Royce nu dau detalii despre puterea intenţionată a acestui reactor, însă confirmă că tehnologia lui se bazează pe fisiune nucleară, nu fuziunea explorată mai intens în ultimul timp, despre care spunem des în ultimul timp că omenirea e aproape de o cuceri şi implementa pe larg.
Folosirea unui asemenea reactor nuclear în spaţiu, în special pe Lună, ar fi o noutate, totuşi, întrucât misiunile precedente au folosit alte forme mai simple de producţie a energiei necesare. Misiunea Apolo a folosit hidrogenul şi pilele de combustibil pentru a genera electricitate, iar cea sovietică cu Lunohod a folosit energie solară, la fel ca şi misiunile mai noi lansate de China şi India.
Inginerii Rolls-Royce au menţionat că evitarea menţionării puterii reactorului e legată faptul că echipa lor e acum la faza în care să aleagă metoda de producţie a electricităţii din căldura generată în reacţia de fisiune nucleară. La reactoarele nucleare obişnuite de pe pământ, acea căldură încălzeşte apa, iar aburii împing turbine mari care generează electricitatea şi în mod similar lucrează şi reactoarele modulare mici ale NuScale, care sunt în dezvoltare de mai mult timp şi care au avut recent parte de o anulare a proiectului în SUA din cauza costurilor uriaşe. În România, apropo, există iniţiativa de a instala acelaşi tip de reactoare mici SMR ale NuScale.
Ei bine, Rolls-Royce vrea să folosească altă metodă decât apa şi aburul, aparent, concepând un soi de ciclu închis, eventual cu un alt lichid în interior, care ar avea proprietăţi termodinamice mai stabile şi mai bune la o variaţie mai mare de temperaturi de pe suprafaţa Lunii, de exemplu, şi ar putea da şi un randament şi mai mult în producţia de electricitate.
Totuşi, inginerii Rolls-Royce spun că problema e una relativ simplă de rezolvat, rămânând să exploreze mai multe opţiuni pe care le au şi să o aleagă pe cea mai sigură şi eficientă. Astfel, către anul 2030, aceiaşi ingineri ne promit solemn că noul model de reactor de 3 metri al Rolls-Royce va fi perfect funcţional şi va fi pregătit atât pentru a fi trimis pe Lună ori pe alte planete din sistemul solar, cât şi pentru a fi integrat pe pământ, în zone unde există un consum mare şi concentrat de energie, în industriile care sunt poluante şi ar putea astfel avea o alternativă de energie mare produsă direct la locul consumului, chiar şi în locuri izolate.
1
48,460
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!