NEVS Emily GT, maşina electrică, creată de foştii ingineri Saab, a primit investiţii din Canada şi va ajunge în producţie

5 Decembrie 2023, 12:47
Redacţia PiataAuto.md
În luna aprilie a acestui an publicam o ştire despre un anunţ surpriză al celor la NEVS — compania care înglobează aproape întreaga echipă de ingineri de la fostul producător auto Saab, după falimentul şi vânzarea acestuia — acei ingineri prezentând un nou model electric cu inginerie ambiţioasă şi un design care aminteşte de liniile Saab de altă dată. Însă întrucât compania suedeză NEVS e deţinută de un gigant imobiliar din China, Evergrande Group, care a ajuns în probleme financiare majore, şansele ca acea maşină electrică dezvoltată de inginerii Saab să ajungă în producţie erau foarte mici. Şi asta chiar dacă testele pe viu ale maşinii indicau o creaţie promiţătoare. Acum, însă, o nouă rază de speranţă a venit în tabăra inginerilor Saab şi a fanilor mărcii, întrucât un startup din Canada a cumpărat proiectul şi, cel mai probabil, acesta va ajunge în producţia de serie.
Startup-ul canadian care l-a cumpărat e EV Electra. La pachet cu achiziţia făcută acum intră şi prototipul unui automobil electric autonom, cu 6 locuri, numit PONS, care ar putea servi drept soluţie de transport rapid în medii controlate, precum aeroporturi, sau chiar în oraşe.
Foto: PONS, vehiculul autonom dezvoltat de NEVS

Partea cea mai îmbucurătoare pentru fanii Saab şi NEVS, dar şi pentru inginerii care au dezvoltat aceste produse, e că noul proprietar canadian al proiectelor vrea să producă aceste maşini în Suedia, în locaţia actuală a NEVS din Trollhattan. Iar asta înseamnă că şi inginerii care au muncit la acest proiect vor fi în continuare implicaţi la transpunerea lui în producţie.
CEO-ul EV Electra a declarat pentru presa din Suedia, în cadrul anunţului făcut la o expoziţie de maşini electrice din Goteborg, că „Tollhattan va produce din nou maşini. Am făcut achiziţia fiind conştienţi că investiţia noastră nu se rezumă aici, ci încă multe costuri de perfecţionare şi de pregătire pentru producţia la scară largă. Sunt adeptul a cât mai multor componente dezvoltate şi produse pe interior, nu de furnizori. Şi cred că inginerii care au dezvoltat aceste proiecte au toată capacitatea de a transpune în realitate aceste deziderate. Suntem încântaţi să pornim pe acest drum împreună cu ei!”.
Deci, declaraţii cât se poate de clare şi de optimiste pentru aceste proiecte. Iar noi reamintim că NEVS Emily GT e o maşină care va concura cu Tesla Model S, având două versiuni de baterii, ambele uriaşe — una de 105 kWh şi alta de 140 kWh.
Partea cea mai specială a acestei maşini e că inginerii au integrat 4 electromotoare în interiorul roţilor, fiecare din ele producând 121 CP, iar astfel maşina are în total 484 CP şi un control impecabil al fiecărui motor.
1
3,607
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!