Noul model electric chinezesc Jiyue 07 şi-a adjudecat marele premiu IF Design în Germania şi Red Dot la nivel internaţional

28 Decembrie 2023, 12:46
Redacţia PiataAuto.md
Am ajuns şi la acest moment de cotitură în lumea auto, când un model chinezesc ia cele mai râvnite premii de design din lume. Ba mai mult ca atât, aceeaşi maşină, Jiyue 07, a luat acum ambele distincţii — IF Design Award din Germania şi Red Dot Design Award la nivel internaţional, în ambele cazuri fiind vorba de cele mai importante premii acordate automobilelor la fiecare dintre aceste premii, unde mai sunt apreciate şi alte produse cu design superb.
Modelul chinezesc care şi-a adjudecat aceste premii abia a reuşit să-şi dezvăluie primele imagini, şi încă mai urmează să vedem date tehnice detailate, dar un fapt e absolut cert — designul acestuia e cu adevărat inspirat şi pare să şteargă frumos hotarele între un liftback, un gran coupe şi un sedan cu roţi mari ca de SUV.
Juriul în ambele cazuri a menţionat proporţiile superbe în silueta acestui model, dar şi inspiraţia generală pentru un produs integru, pe care o emană nouă maşina. Iar noi putem constata cât de mult s-au schimbat lucrurile de la etapele când despre designul maşinilor chinezeşti până acum vreo 5 ani vorbeam preponderent de clone, iar acum vorbim despre maşini care câştigă cele mai râvnite distincţii de design, chiar şi acasă la producătorii europeni, în miezul industriei de pe continentul european, în Germania. De fapt, ambele premii au fost oferite în Germania, chiar dacă au juriu internaţional. Şi apropo, anul trecut premiul Red Dot a fost oferit lui Hyundai Ioniq 6.
Jiyue e o marcă deţinută de Geely împreună cu Baidu, o companie chineză despre care se spune adeseori că ar fi o paralelă a lui Google în China. Iniţial Baidu era acţionar majoritar, cu 55% de acţiuni în Jiyue, dar ulterior compania a fost restructurată şi Geely a devenit proprietarul majoritar cu 65%, iar Baidu deţine 35%, fiind totodată responsabil de toată partea de soft, conectivitate şi funcţii de condus semiautonom.
Jiyue 07 e un model electric, aşa cum spuneam, fiind construit pe o platformă deja cunoscută a grupului Geely, folosită şi la modele Zeekr, Polestar şi Volvo. Aparent, noul model are două versiuni — una cu un singur motor şi 268 CP la activ — şi alta cu două electromotoare şi 536 CP, echipată totodată cu o baterie de 100 kWh.
Interiorul maşinii e minimalist, corespunzând întru totul tendinţelor actuale, şi are un ecran mare pe centru, care ocupă cea mai mare parte a consolei. Volanul din primele imagini publicate pare să amintească de cel al Tesla Model S Plaid, dar producătorul chinez n-a menţionat dacă va oferi şi un volan de forme mai convenţionale.
2
5,982
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!