Toyota anunţă că pregăteşte un SUV electric compact, cu care vrea să concureze cu Citroen e-C3 şi parţial cu Dacia Spring

4 Decembrie 2023, 18:32
Redacţia PiataAuto.md
Toyota pare să aibă o tulburare bipolară uneori, oscilând de la o extremă la alta, când anunţând că maşinile electrice sunt o mare greşeală sau dezvăluind planuri derizorii despre baterii solide cu materializare peste un deceniu, când lansând o întreagă avalanşă de prototipuri noi de maşini electrice, confirmându-le totodată şi în producţia de serie. Azi Toyota a fost în dispoziţia de a anunţa vreo 10 ştiri deodată, multe din ele despre viitoare modele noi, iar cea mai intrigantă dintre ele este dezvăluirea unui SUV electric compact, cu care Toyota va concura în segmentul lui Citroen e-C3.
Ceea ce vedem în imagini are numele oficial de Urban SUV Concept, însă Toyota anunţă din start că această creaţie prefaţează un viitor model electric de serie, care va fi vândut în Europa. Mai mult ca atât, japonezii spun că noul model va fi compact şi accesibil, concurând în segmentul SUV-urilor de talie B. Putem aştepta, deci, un model de talia lui Yaris Cross, după cum sugerează chiar Toyota, iar asta confirmă şi faptul că acest model ar urma să concureze cu Citroen e-C3, un model al cărui preţ de start a fost anunţat pe la doar 23 mii euro.
Partea curioasă e că noul SUV electric Toyota va avea şi versiuni cu tracţiune faţă, şi din cele cu tracţiune integrală, deci cu siguranţă va avea şi ipostaze mai scumpe decât modelul francez. Toyota mai spune că viitorii cumpărători vor putea opta pentru una din cele două baterii oferite la alegere, însă despre ele nu se spune prea mult. Cu siguranţă, însă, nu vorbim de baterii cu stare solidă, pentru că acele baterii la Toyota vor fi gata peste mulţi ani de acum încolo.
Aşadar, Toyota nu dezvăluie multe alte informaţii, nici despre motor, nici despre autonomie sau capacităţi baterie. Ştim doar că modelul va măsura 4,30 metri lungime, 1,82 metri lăţime şi 1,62 metri înălţime.
De fapt, Toyota nu a dezvăluit nici măcar interiorul şi ni se promite că vom afla detalii despre acesta abia în 2024. Toate astea ne fac să credem că designul maşinii era elaborat de designeri mai de demult, dar era tot refuzat de şefi Toyota. Şi abia când Volvo a lansat un EX-30 de 35 mii euro şi când Citroen a lansat un e-C3 de 23 mii euro, care să concureze deja cu Dacia Spring, s-a aprins un bec de alarmă la Toyota şi a fost efectiv luat decizia de a pune în producţie acest model.
Cum anume, cu ce parametri, deocamdată nici inginerii Toyota nu ştiu, aceste lucruri urmând a fi elaborate în următoarele luni. Oricum Toyota nu dezvoltă motoare electrice proprii pentru maşini electrice, ci le va cumpăra cel mai probabil de la Denso, aşa cum a făcut-o şi pentru bZ4X, aşa că parametrii exacţi ai SUV-ului compact Toyota depind mai degrabă de ce va avea Denso pe raft.
1
3,610
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!