(VIDEO) Norvegianul, care a încărcat de 12 ori bateriile unui BMW i3 pentru a parcurge 500 km, şi-a îmbunătăţit rezultatul cu o încercare repetată, oprind de 9 ori

27 Decembrie 2023, 18:32
Redacţia PiataAuto.md
Acum câteva zile, publicam un articol cu video cu o încercare a unui youtuber din Norvegia de a parcurge 500 km cât mai repede posibil cu un BMW i3 din primii ani de fabricare, cu baterie de 22 kWh. Strategia lui a fost să alimenteze cam 9-10 kWh la fiecare oprire, până pe la 70% din baterie, pentru că mai sus de atât puterea de încărcare scădea foarte mult. Iar pe autostradă acesta atingea viteze fireşti de 120-130 km/h şi chiar un pic mai mult pe vitezometru pentru marja de eroare coordonată cu viteza indicată prin GPS. Atunci a oprit de 12 ori pentru a parcurge cei 500 km, iar timpul total a fost de 8 ore şi 15 minute. Ei bine, acelaşi youtuber din Norvegia a repetat experimentul şi şi-a îmbunătăţit rezultatul, oprind de 9 ori în 500 km.
Din nou, scopul principal a fost să parcurgă cei 500 km cât mai repede, iar strategia de încărcare la prize a fost aceeaşi — de a încărca până la aproximativ 70% din nivelul bateriei.
Ceea ce a fost diferit a fost viteza aleasă de deplasare — maxim 110 km/h în loc de 130 km/h. Astfel, consumul maşinii a scăzut simţitor, iar într-o ţară a Norvegia, cu multe staţii de încărcare, asta a permis oprirea la alte puncte de încărcare, cu distanţă mai mare între ele.
Per total, asta a însemnat că pentru aceeaşi călătorie de 500 km s-au făcut deja 9 opriri, nu 12, deci cu 3 opriri mai puţin, ceea e un rezultat mult mai bun.
În acelaşi timp, deşi viteza de deplasare a BMW-ului i3 a fost cu circa 20 km/h mai mică, de fapt maşina a ajuns mai repede cu 15 minute la final, la 8 ore şi 50 de minute, datorită numărului mai mic de încărcări.
Respectiv, concluzia e simplă — la asemenea maşini electrice concepute acum 10 ani şi mai mult, care sunt mai tare afectate de viteza de autostradă, poate fi adeseori mai rapid să mergi încet şi să încarci de mai puţine ori, decât să mergi repede cu ideea că ajungi rapid la următoarea priză şi încarci repede acolo.
Youtuber-ul spune că e curios dacă la o viteză de 90 km/h în loc de 110 km/h ar ajunge şi mai repede, dar îşi imaginează că deja nu ar câştiga decât mai puţine încărcări, însă timpul pierdut pe condus lent nu l-a avantaja şi crede că viteza de 110 km/h e mijlocul de aur.
Vezi toată experienţa sa de condus în video-ul de mai jos.
0
42,032
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!