Viking Link, cel mai mare cablu electric subacvatic cu curent continuu din lume a fost conectat şi asigură distribuţia energiei între Danemarca şi Marea Britanie

30 Decembrie 2023, 11:51
Redacţia PiataAuto.md
Viking Link, cel mai mare cablu electric subacvatic existent în lume a fost conectat la reţea ieri, 29 decembrie 2023, şi asigură interconexiunea directă a sistemelor energetice dintre cele două ţări şi distribuţia energiei electrice, în special a energiei produse regenerabil, între Danemarca şi marea Britanie. Atât Danemarca, cât şi Marea Britanie, au evoluat enorm în ultimii ani în ponderea de energie regenerabilă produsă, în special cea eoliană datorată parcurilor maritime, iar noul cablu va permite o mai bună echilibrare între cele două ţări, dar şi exporturi şi importuri directe între cele două state, mai ales că Danemarca atinge adeseori cifre de supraproducţie la energia eoliană, de peste 100% faţă de totalul necesar propriu.
Noul cablu subacvatic are o lungime de 765 km. De fapt, vorbim de un set de cabluri integrate, ce vor asigura mai multe conexiuni, inclusiv conexiuni de curent alternativ şi continuu.
Transmiterea de curent continuu DC la o distanţă atât de lungă este şi ea o premieră pentru cele două ţări, mai ales că la distanţă lungă curentul continuu îşi pierde din tensiune, şi deci din putere. Elementele conductoare ale acestui cablu sunt realizate din cupru şi el va avea o tensiune nominală de 525 kV. Autorii proiectului menţionează, însă, că datorită tensiunii mari şi puterii enorme a curentului continuu, pierderile vor fi chiar mai mici decât în cazul transmiterii pe distanţă similară a curentului alternativ.
Viking Link e prevăzut pentru o putere de 1.400 MW a curentului DC care trece prin el. Ininiţial, însă, acesta va transporta o putere de 800 MW prin el, urmând ca aceasta să crească gradual pe parcursul anului viitor.
La o putere de 1.400 MW, sau 1,4 GW, noul cablu poate trece prin el o putere de 1,5 ori mai mare decât necesarul întregii Moldove, sau circa 1/5 din necesarul României.
Cu o asemenea putere de 1,4 GW, noul cablu va putea transporta până la 33,6 GWh de electricitate zilnic şi circa 12,26 TWh de electricitate anual.
0
52,312
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!