(VIDEO) Cât rezistă noua Tesla Model 3 Highland staţionând la -20 grade Celsius şi cât consumă încălzirea habitaclului cu pompă de căldură

24 Ianuarie 2024, 13:24
Redacţia PiataAuto.md
Tesla are o versiune nouă a lui Model 3, care a ajuns deja în majoritatea regiunilor lumii, inclusiv în Norvegia, unde în această perioadă temperaturile stau aproape de neclintit în jurul valorii de -20 grade Celsius. Aceste condiţii de iarnă cruntă au fost ocazia perfectă pentru un youtuber din Norvegia de a testa cât rezistă noul model Tesla staţionând la -20 grade Celsius cu încălzirea habitaclului pornită.
Tesla pune de mai mult timp pompe de căldură pe maşinile sale, pentru că acestea sunt cea mai eficientă soluţie de a beneficia de confort climateric superb la bordul maşinilor electrice. Dar tot Tesla a devenit atât de avansată în gestionarea sistemului său de climatizare, încât foloseşte cu multă iscusinţă căldura venită de la baterii, captând-o de acolo şi redirecţionând-o pentru încălzirea habitaclului, evitând astfel irosirea energiei prin căldură şi scăzând consumul propriu-zis al pompei de căldură.
Mai mult ca atât, versiunea nouă Highland e mult mai bine izolată fonic şi termic, iar asta păstrează mai bine căldura deja existentă în interior, reducând disiparea ei spre exterior. E ca la o cază izolată termic bine, care va pierde mai puţină căldură prin pereţii ei. Şi la o maşină electrică, asta nu e doar un atribut de confort, ci de consum direct de energie din baterie şi eficienţă totală.
Ei bine, dacă un sistem cu încălzire simplă PTC la maşinile electrice de talia lui Tesla Model 3 poate consuma cu uşurinţă 4-5 kW putere la -20 grade Celsius, iar uneori chiar şi mai mult, atunci pompa de căldură face o diferenţă uriaşă. La 4-5 kW putere consumată de un sistem mai înapoiat, asta înseamnă că o maşină electrică ar avea nevoie de 4-5 kWh de electricitate pentru fiecare oră de staţionare cu încălzirea pornită. Şi e simplu să vedem ce capacitate are bateria — spre exemplu 60 kWh, şi să deducem că în vreo 12-15 ore bateria va fi complet epuizată, cu condiţia că a fost plină iniţial. La Tesla, însă, consumul cu sistem de pompă de căldură şi captare a căldurii de la baterie e incredibil de mic, de fapt, ceea ce spulberă multe din preconcepţiile celor care nu agreează maşinile electrice.
Scannerul detaliat de sistem, folosit de norvegian, a arătat faptul că atunci când bateria maşinii încă e caldă, sistemul de încălzire a habitaclului consumă între 0,3 şi 0,5 kW preponderent. Restul căldurii necesare e preluată de la baterie, pur şi simplu. Iar 0,3 sau 0,5 kW de putere necesară pentru a încălzi habitaclul unei maşini la -20 grade e un consum excepţional de mic, care arată şi cât de eficientă e o pompă de căldură, dar şi cât de avansat e softul Tesla în a şti să folosească toate resursele disponibile ale maşinii.
A doua zi dimineaţa, după ce căldura reziduală din baterie nu mai ajuta sistemul, consumul pompei de căldură la -20 grade era cuprins între 1 şi 2 kW, deci minim de circa 2,5-3 ori mai puţin decât un sistem mai simplu de încălzire a habitaclului. La temperaturi mai puţin extreme, diferenţa ar fi fost de 4-5 ori între cele două sisteme. Deci, în zilele noastre, o maşină electrică trebuie cumpărată doar dacă are sistem de pompă de căldură, pentru a scăpa de primitivismul unor sisteme mai vechi, care au format acele legende despre şoferi care îşi tot limitează climatizarea pe timp de iarnă.
Tesla a stat în acest experiment şi sub ninsoare, maşina mai şi topind zăpada. În rezultat, însă, Tesla Model 3 Highland s-a dovedit a rezista mai mult în asemenea condiţii de -20 grade, staţionând, chiar şi decât Model S Plaid. Consumul mediu pentru încălzirea habitaclului, pentru aproape 48 de ore de staţionare, a fost de doar 1,6 kW! E un rezultat excelent, deci.
Apropo, dacă ar fi să facem o paralelă energetică, putem deduce cât înseamnă asta la consumul de benzină. Într-n litru de benzină se conţin 9,5 kWh de energie, deci 1,6 kWh consumaţi în mediu pe oră de Tesla Model 3 ar echivala cu o maşină pe benzină care are nevoie de doar 0,170 litri de benzină pe oră, pentru a-şi încălzi habitaclul la -20 grade Celsius! Poate o maşină pe benzină să facă asta? Cu siguranţă nu, pentru că de obicei consumul ar fi cam de 6-8 ori mai mare, uneori chiar şi mai mult. Poate o maşină pe benzină cu putere a motorului comparabilă să consume atât de puţin? Fireşte, răspunsul e un nu şi mai forte.
Foto: Pompă de căldură de pe modelele Tesla

Deci, secretul în acest caz e dublu — pompă de căldură în maşină şi un soft inteligent, gândit să folosească toate resursele disponibile. Vezi întregul experiment în video-ul de mai jos.
0
3,966
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!