(VIDEO) Companiile din Moldova au început a-şi sfătui clienţii cum să se protejeze de fraude bancare sau cele cu ruda implicată în accident rutier

25 Ianuarie 2024, 09:23
Redacţia PiataAuto.md
În ultimul an, poliţia din Moldova a tot atenţionat publicul despre două tipuri de fraude foarte răspândite, oarecum conectate între ele, super suspicioase de la o poştă, dar care totuşi continuau şi continuă să mai facă victime. E vorba de frauda cu apelurile de la securitatea bancară şi cea cu ruda implicată într-un accident rutier, iar de curând acestea au mai evoluat în fraude cu vânzări de colete pierdute pe la poştă sau aeroport. Ei bine, dacă poliţia a tot tras semnale de alarmă un an întreg, acum avem şi primul exemplu de o companie, sau o bancă mai bine zis, care a decis să comunice într-un mod mai creativ despre aceste riscuri clienţilor săi.
Scenariul din spotul de mai jos începe aşa cum încep multe fraude, cu mesaje aparent inofensive, cu link-uri suspecte, în care cineva ori cere pozele cardului, ori te face să crezi că ai completa datele cardului online pentru vreo tranzacţie. Dar un serviciu autorizat şi oficial niciodată nu-ţi va cere asemenea date şi asemenea informaţii pentru a „primi” ceva.
De asemenea, spotul sugerează şi un pic de discrepanţă în comunicare, care ar trebui spusă uneori mai simplu persoanelor mai vârstnice, or, de multe ori acestea sunt primele victime ale escrocilor. Fireşte, spotul vine şi cu sfaturi de protejare şi evitare a fraudelor.
Şi aici nu putem să nu adăugăm şi îndemnul de a te proteja de frauda rutei implicate într-un accident rutiere, mai ales că poliţia a anunţat de curând noi arestări de asemenea escroci şi mai ales că acest tip de fraude ţine direct de şoferi. Schema acolo e simplă — persoanele mai în vârstă de obicei sunt sunate, spunându-li-se că o rudă mai tânără de-a lor a provocat un accident grav, cu vătămări corporale sau chiar vieţi pierdute şi li se sugerează că ruda lor, care e vinovată de accident, ar putea să scape de închisoare sau altă formă de persecuţie, dacă aceştia dau repede sume mari de bani. Practic, e o combinaţie de fraudă pe fundal de percepţie de corupţie, care ia uneori forma unui ajutor faţă de pretinse victime ale accidentului, dar din păcate noi şi noi oameni cad pradă escrocilor. De asta, e foarte important să vorbim cu părinţii şi bunicii mai în vârstă, să le explicăm despre aceste tipuri de fraude, şi să le explicăm totodată că într-o lume normală nu sună nimeni la rude să ceară bani pentru accidente.
Foto: Imagini publicate de poliţia din Moldova la anunţarea ultimelor arestări de escroci în frauda cu ruda implicată în accident rutier

Dincolo de toate, e admirabil că o companie din Moldova decide să vină cu asemenea mesaje de protejare a propriilor clienţi, în loc să facă o simplă publicitate în care să-şi lustruiască imaginea şi să-şi promoveze produsele. Vezi spotul în video-ul de mai jos.
0
877
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!