Un nou record maritim la numărul de containere transportate a fost marcat de noua navă MV ONE Intelligence, cu motor diesel în doi timpi

2 Februarie 2024, 18:14
Redacţia PiataAuto.md
Acum 1-2 ani, a fost o perioadă intensă pentru stabilirea de noi recorduri printre navele mari transportatoare de containere. În acea perioadă, pe parcursul anului 2022, se lansaseră mai multe nave mari, care-şi adjudecau rapid recordurile una de la alta. În iunie 2022, spre exemplu, nava Ever Ace ajungea la o capacitate de 23.992 de containere, debutând cu un motor diesel în doi timpi, de 96 mii CP. Apoi, în octombrie 2022, nava Ever Elot a ajuns la 24.002 containere, având acelaşi model de motor. Dar ambele nave nu transportaseră niciodată în viaţa reală mai mult de 22 mii containere, întrucât de obicei există containere mai mari şi tot soiul de necesităţi logistice specifice, care nu permit încărcarea navei tocmai la numărul său maxim teoretic de containere. Acum, însă, o navă proaspăt construit, MV ONE Intelligence, a marcat noi recorduri mondiale, atât la capacitatea teoretică de containere, cât şi la numărul de containere real încărcate şi transportate la bord.
Nava a fost construită în Japonia, la şantierul naval Kure din Hiroshima, pentru compania de transporturi maritime ONE, descifrată ca Ocean Network Express. Noua navă face parte dintr-o nouă clasă, numită Megamax, şi a fost construită de niponi să dispună de o capacitate de 24.136 TEU, depăşind astfel recordul anterior de 24.002 containere. Lungimea navei este la fel, de exact sub 400 metri, sau 399,95 m, iar lăţimea e de 61,40 m, pentru a se putea încadra în limitele de navigaţie în porturi şi canale maritime.
Doar că de la definitivarea construcţiei până la prima sa călătorie reală, nava a fost deja depăşită de alte câteva nave la capacitatea teoretică de transportare, recordul actual ajungând deja la 24.346 TEU, de nave care abia au ieşit şi ele din şantierele navale.
Ei bine, de curând, în prima sa călătorie din lumea spre Singapore, nava MV One Intelligence a înregistrat şi record mondial la numărul de containere transportate la bord, încărcând 22.202 containere.
Astfel, noua navă deţine noul record mondial la acest capitol, dar întrucât ea e parte dintr-o flotă de 6 asemenea nave identice tehnic, din clasa Megamax, livrate aceleiaşi companii, e foarte posibil că în curând acest record va fi devansat la diferenţe mici de navele din aceeaşi flotă. Totodată, pentru că e mare competiţie din nou printre noile nave de talie similară, cu siguranţă va urma o nouă avalanşă de recorduri, aceste nave ajungând deja să transporte un număr de containere care era considerat imposibil cu doar vreo 10 ani în urmă.
Noua clasă de nave e propulsată, apropo, tot de motoare diesel în doi timpi, de această dată ele venind de la MAN Energy Solutions. Nava are, totuşi, sisteme avansate de filtrare şi alte câte soluţii menite să minimizeze emisiile, dar rămâne în esenţă o navă cu combustie, la scară uriaşă.
1
11,007
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!