(VIDEO) Presa germană se întreabă cum a ajuns China să domine producţia de panouri fotovoltaice la nivel mondial şi ce poate face industria germană şi europeană

25 Februarie 2024, 10:10
Redacţia PiataAuto.md
Electricitatea produsă de panourile fotovoltaice a devenit cea mai ieftină formă de energie regenerabilă pentru multe din ţările care o folosesc şi construiesc noi parcuri eoliene. În ultimii ani, preţul panourilor solare a scăzut constant, pe de o parte, iar de cealaltă parte a crescut durata de viaţă promisă şi de multe ori şi randamentul, un singur panou ajungând să poată produse de la 300-375 W până la 500-700 W. Au apărut panouri bifaciale, care pot face uz mai bun de lumina reflectată a solului, au apărut panouri care pot face uz mai bun de lumina difuză din zone preponderent înnorate, au apărut tehnologii care permit fiecărei celule să poată transforma în electricitate o cotă mai mare din energia luminii solare pe care o primesc pe suprafaţa lor. Şi multe din aceste progrese se datorează Chinei, care a devenit lider incontestabil pe piaţa panourilor fotovoltaice, cu o cotă de 80-90% din piaţa globală a panourilor. Companiile producătoare de panouri din alte regiuni ale lumii, în special din Europa, sunt la limita falimentului, deşi piaţa panourilor e într-o creştere imensă. Iar presa Germania şi-a amintit că acum un deceniu ţara lor era lider absolut la panouri solare. Între timp, Germania a pierdut această cursă şi odată cu ea şi 100.000 de locuri de muncă, iar cei de la Deutsche Welle se întreabă cum de s-a întâmplat asta?
O sută de mii de locuri pierdute sunt o cifră uriaşă, care afectează orice economie, chiar şi una imensă ca şi Germania. Partea care a făcut ca această pierdere să nu fie atât de observată este că aceşti oameni au fost concediaţi treptat, pe parcursul a 10-15 ani, cu fiecare nou faliment al unei companii producătoare de panouri fotovoltaice sau reducere a operaţiunilor ei de fabricare locală.
La începutul anilor 2000, China încerca să producă panouri fotovoltaice, dar nu avea siliciu policristalin, numit şi polisiliciu sau polysilicon, produs local. Acest material stă la baza panourilor fotovoltaice, aşa cum le ştim azi, şi e produs prin procese metalurgice de purificare avansată a siliciului, metoda industrială fiind inventată cândva de compania germană Siemens. În acei ani 2000, China a desemnat siliciul policristalin drept un material strategic pentru industria naţională şi a oferit infuzii imense de capital companiilor şi fabricilor ca acestea să pună la punct producţia industrială a acestuia, care ar sta la baza panourilor solare.
E aceeaşi abordare ca şi cea menţionată acum o săptămână, când vorbeam despre crearea unui consorţiu al bateriilor cu stare solidă în China, menită să asigure crearea întregului lanţ de componente necesare pentru producţia acestor baterii. Atunci când chinezii elaborează asemenea politici, ei nu se concentrează pe dorinţa de a face doar produsul final, ci au grijă să existe capacităţi de producţie pentru fiecare component esenţial ce trebuie să ajungă în produsul final, iar dacă şi un component intermediar are nevoie de materiale adiţionale, şi acolo se va merge cu asigurarea întregului lanţ. Când acest lanţ e dezvoltat, industria celor de fabrică produsul final poate înflori şi inova, pentru că toate componentele necesare există în cantităţi suficiente local, cu o logistică minimă.
Între timp, au apărut şi diverse variaţii de obţinere a acestei materii prime, inclusiv la temperaturi mai joase şi deci cu mai puţină energie necesară. Dar tot China a ajuns să domine această piaţă, iar ultimii producători din Europa avertizează de circa jumătate de an că nu mai pot rezista acestei concurenţe de panouri ieftine venite din China şi vor închide fabricile europene. Unii din ei deschid fabrici în SUA, pentru că acolo există acel Act de Reducere a Inflaţiei, care oferă subvenţii imense şi acces la credite ieftine pentru a construi fabrici în asemenea domenii cheie. Iar acum 40 de fabrici de panouri fotovoltaice sunt în construcţie în SUA. Şi presa germană atenţionează că cei care ar vrea să extindă producţia sau să construiască o fabrică în Europa n-ar primi nimic din aceste beneficii.
Însă tot presa din Germania arată că din toată această pierdere uriaşă a industriei germane şi europene a avut de câştigat parţial consumatorul final, care plăteşte acum mai puţin pe panouri solare bune, iar şi tendinţele de trecere la energie regenerabilă, care se pot întâmpla mai rapid, datorită preţurilor mai mici.
Vezi mai jos întregul reportaj al celor de la Deutsche Welle.
3
12,058
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!