(VIDEO) Un mecanic demonstrează cum poate arăta un motor japonez legendar de Mitsubishi când se exagerează cu turboaspirarea

20 Februarie 2024, 19:39
Redacţia PiataAuto.md
Fanii Mitsubishi îşi mai pot aminti de motorul 4B1, de 2,0 litri, care era unul din cele mai nemuritoare din lume la vremea sa în versiunile aspirate natural. Şi asta pentru că motorul avea construcţia proiectată să reziste şi pentru versiunile turboaspirate, de pe Lancer Evo şi Ralliart, unde livra până spre aproape 300 CP. Ulterior, pe baza aceluiaşi motor au existat şi versiuni în ediţii limitate la 400 şi 440 CP. Deci, un motor care a devenit legendar în timp şi care mai face şi azi fanii nostalgici. Dar şi acest propulsor durabil îşi poate ruina construcţia interioară atunci când se exagerează cu turboaspirarea.
Motorul de mai jos vine de pe un Mitsubishi Lancer Ralliart din 2014, care producea circa 240 CP din fabrică. Motorul e complet distrus, însă, având perforări interioare ale construcţiei, ceea ce i-a şi permis mecanicului să-l dezasambleze pentru o inspecţie detailată.
În mod clar, motorul a beneficiat de tuning, cu o turbină mai mare, cu bujii HKS şi cu o presiune mai mare în turbină, pentru o turboaspirare dusă mult mai sus decât versiunea de stoc. Acum nu se mai poate spune care era puterea exactă, însă tocmai forţarea motorului prin turboaspirare la limită a şi dus la distrugerea lui, din presupunerile mecanicului.
Şi toate astea s-au produs chiar dacă proprietarul a avut grijă de motor, cu ulei bun, cu bujii şi cu componente bune în general. Puterea la care a fost adus motorul a fost prea mare în cele din urmă, iar acesta a ceda fără vreo şansă de a mai fi revitalizat.
De fapt, motorul e atât de afectat în construcţia sa interioară, încât are o mulţime de piese transformate în ţăndări, iar tot acest tablou trist e descoperit treptat pe măsura dezasamblării motorului şi ne poate face să ne gândim de două ori înainte de a recurge la un tuning dus la limită.
De fapt, se ajunge la dezintegrarea în bucăţi a acestui motor legendar, semn clar că acesta a avut de suferit mult.
Vezi totul în video-ul de mai jos.
0
2,734
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!