(VIDEO) Acesta e containerul care se poate deplia automatizat în 240 de panouri fotovoltaice, producând electricitate oriunde e transportat

22 Martie 2024, 20:25
Redacţia PiataAuto.md
Ideea de a avea panouri fotovoltaice mobile e atractivă de multă vreme, de asta multe rulote au panouri plasate în acoperiş şi până şi unele maşini precum Lightyear 0 mizează pe panouri fotovoltaice fie pentru a-şi suplini energia în baterii, fie pentru a conta doar pe ea. Chiar şi ideea celor doi tineri din Moldova de a crea un generator de apă autonom se bazează pe două panouri fotovoltaice pliabile, ca parte a construcţie lor, ce pot asigura energia necesară pentru autonomie. Ei bine, o companie din Austria a creat un întreg container de dimensiuni standardizate pentru a fi transportat mai uşor, dar care, odată ce ajunge la destinaţie, se poate deplia automatizat în 240 de panouri fotovoltaice, producând electricitate oriunde e pus să o facă.
Containerul are o denumire cât se poate de simplă şi directă — Solarcontainer. În forma sa pliată, el are 6,0 metri lungime, 2,4 metri lăţime şi 2,9 metri înălţime, cântărind sub 20 de tone, astfel încât un camion să-l poată transporta uşor. Din cauza greutăţii, la destinaţie va trebui ridicat şi amplasat cu o macara, totuşi.
Odată amplasat în locul potrivit, începe un proces de asamblare la locaţie, care constă din deschiderea cadranelor laterale şi montarea unui sistem de şine pe ambele părţi ale containerului.
Şinele au nevoie de înşurubări de buloane, deci e nevoie de ceva muncă la toată asamblarea, mai ales că aceste şine au câte aproape 60 metri în fiecare direcţie. La sfârşit se montează şi câte un electromotor, de care e ataşat şi un mecanism cu lanţ similar celor de motociclete şi biciclete.
Apoi, începe şi procesul automatizat prin care panourile încep a se deplia. Şi se depliază, şi se depliază, timp de circa 28 de minute. Odată depliate total, 240 de panouri fotovoltaice sunt expuse orizontal spre soare, pe o distanţă de 120 metri lungime şi 6 metri lăţime, ceea ce formează 720 metri pătraţi. Toată asamblarea durează 5 ore, spun creatorii acestui container.
În rezultat, însă, se obţine un parc fotovoltaic mobil, care are o putere de 140 kW, deci fiecare panou are 585 W putere. Panourile, apropo, nu sunt chinezeşti, ci sunt produse de compania austriacă Hilber Solar.
Containerul vine cu un invertor integrat în el, iar o putere de până la 140 kW e suficientă pentru a asigura energia unor concerte mari, sau a unor edificii mari. Autorii ideii spun că soluţia lor e perfectă şi pentru serviciile de intervenţie în cazul unor calamităţi, unde electricitatea de reţea e indisponibilă. De asemenea, soluţia se poate folosi pe perioada existenţei unor şantiere de construcţie mai izolate, sau la anumite lucrări agricole.
Desigur, ar mai fi şi problema intermitenţei energiei solare, dar pentru asta creatorii ui Solarcontainer oferă şi opţiunea ca acesta să fie livrat cu un container de baterii alături, care să asigure puterea constantă necesară chiar şi după apusul soarelui.
Ideea austriecilor a fost prezentată iniţiat în vara anului trecut, iar acum aceştia au plasat-o deja în producţie şi oferă atât producţia unor asemenea containere, pe care le pot trimite oriunde în lume pentru orice cumpărător, fie un soi de servicii de închiriere a acestor containere în regiunea lor.
Vezi mai jos cum are loc asamblarea şi deplierea acestui container.
1
5,815
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!