(VIDEO) Chinezii de la Geely au creat o maşină electrică care poate face drift autonom, în condiţii de zăpadă şi gheaţă, învăţând şi perfecţionându-şi tehnica

29 Martie 2024, 14:23
Redacţia PiataAuto.md
Mulţi producători au în zilele noastre tehnologii de condus autonom, mai mult sau mai puţin integrate până la un nivel în care să poată opera chiar singure, conducându-se fără intervenţia cuiva de la volan. Dar chinezii de la Geely au dezvăluit primele imagini cu o maşină complet autonomă, cum spun ei, care nu doar că se poate conduce pe autostrăzi şi drumuri obişnuite, ci poate face până şi drift în condiţii de zăpadă şi gheaţă, pe un teren pustiu, mai şi învăţând şi perfecţionându-şi tehnica de drift până la nivelul unui pilot profesionist.
Maşina e un Geely electric, dar inginerii chinezi spun că tehnologiile perfecţionate acum se vor regăsi pe toate mărcile grupului, de la Geely, Zeekr şi Lynk&Co până la Volvo, Lotus şi Polestar.
Chinezii spun că ceea ce vedem aici nu e doar o capacitate de a accelera cu dozaj corect şi a întoarce volanul la unghiul potrivit, ci o întreagă de mici secrete adiţionale. Spre exemplu, fiecare amortizor al maşinii e ajustat cu reacţiile potrivite în timp real, pentru reacţii impecabile ale maşinii, iar aceste reacţii sunt ajustate cu inteligenţă artificială.
Pe lângă asta, acest automobil electric care a realizat acum drift-ul demonstrativ are tehnologie steer-by-wire, la fel ca şi Tesla Cybertruck, deci volanul nu e direct conectat cu roţile, ci doar prin comunicări electronice.
Toate astea fac ca algoritmii să poată dirija direct fiecare roată, fără diferenţiale şi comportamentele mecanice imprevizibile ale acestora. De asta, aceeaşi algoritmi cu inteligenţă artificială au putut repede identifica formula de drift, şi cu cât mai mult experimentează maşina, cu atât învaţă o tehnică mai perfecţionată.
E corect să amintim, însă, şi de faptul că Toyota a creat o Supra care poate face drift autonom încă acum doi ani, şi acolo maşina putea să se descurce şi cu un motor cu benzină şi topire de anvelope pe asfalt. La Geely, drift-ul e deocamdată pe zăpadă şi gheaţă, acolo unde e mai uşor de pierdut şi gestionat aderenţa şi derapările controlate.
Vezi totul în video-ul de mai jos.
0
1,152
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!