Italia va avea cel mai mare parc maritim din Europa ce combină panouri fotovoltaice plutitoare inovative şi turbine eoliene flotante

3 Aprilie 2024, 15:21
Redacţia PiataAuto.md
Italia a aprobat construcţia celui mai mare parc maritim din Europa, ce combină două surse de energie regenerabilă, ambele plutitoare — panouri fotovoltaice şi turbine eoliene. Noul parc energetic are denumirea de Corigliano, va fi localizat în golful Taranto, în apropiere de coasta Corigliano-Rossano din regiunea Calabria şi va fi construit de compania SolarDuck, o companie fondată de Damen, renumitul producător olandez de nave, care deţine un şantier naval şi în România.
Partea cea mai curioasă a noului proiect e faptul că atât panourile, cât şi turbinele, sunt flotante. Aparent, ambele tehnologii există deja elaborate în lume — panourile fiind elaborate mai mult pentru a fi amplasate pe un soi de membrană, iar turbinele flotante sunt deja funcţionale în parcuri maritime de lângă Marea Britanie şi Norvegia. Doar că în ianuarie 2024 deja anunţam că turbinele eoliene flotante din primul asemenea parc maritim au nevoie de reparaţii profunde mai devreme decât se estima, iar panourile plutitoare întâmpină depuneri de reziduuri de sare din cauza apei de mare, care le reduce performanţa. Deci sunt tehnologii relativ noi, care mai au impedimente de depăşit pentru a fi viabile pe termen lung.
Cei de la SolarDuck nu menţionează cine le va produce turbinele eoliene, iar acolo lucrurile sunt mai simple, fără prea mari riscuri de defecţiune, însă panourile plutitoare sunt elaborate chiar de ei, conform unei concepţii proprii. Această concepţie înseamnă de facto nişte construcţii care ridică panourile la 3 metri înălţime deasupra bazei flotante care stă pe apă, iar astfel apa mării va avea şanse mult mai mici de a ajunge la ele, evitând-se crearea depunerilor, zic autorii.
Desigur, în mare există şi un grad mare de evaporare, iar vaporii de lângă suprafaţa apei pot avea şi salinitate în ei dacă sunt spulberaţi şi de valuri. Dar cei de la SolarDuck dau asigurări că înălţimea de 3 metri e calculată tocmai pentru a evita la maxim orice efecte nedorite.
Însă asta înseamnă şi construcţii mult mai intrusive în peisajul mărilor, care vor trebui iluminate pe timp de noapte pentru a siguranţa navigaţiei. Dacă turbinele eoliene sunt de obicei plasate la distanţe rezonabile între ele şi pot fi uşor ocolite, la panourile flotante e vorba de arii extinse ocupate astfel, ceea ce ar putea face manevrele de ocolire mai dificile pentru nave.
Totuşi, cei de la Damen deţin experienţă enormă în instalări de turbine şi cabluri în mări, ei fiind şi producători de nave de acest fel, dar şi cei care la proiectează după evoluţia pieţeii, deci cunosc ce provocări apar în instalări şi mentenanţa parcurilor maritime. Aşa că, dacă tot menţionează că au tot luat în calcul aceste particularităţi, putem prezuma că nu-şi vor investi proprii bani fără a fi făcut testări anterioare şi a fi siguri acum de viabilitatea tehnologiei.
În fine, noul parc din maritim din apele Italiei va avea o putere totală de 540 MW, dintre care 420 MW vor reveni turbinelor eoliene, 28 la număr, şi 120 MW vor reveni panourilor fotovoltaice plutitoare. Asta înseamnă că se vor folosit turbine maritime flotante de 15 MW putere.
Doar din panourile flotante se va obţine anual 160 GWh de electricitate. Cifra estimată pentru turbinele eoliene nu e anunţată, dar la un factor mediu de capacitate pentru acea regiune, putem estima circa 1,75 TWh de electricitate produsă anual de ele. Deci, în total vorbim de peste 1,9 TWh de electricitate, cu şanse mari de a se ajunge şi la 2 TWh.
0
2,418
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!