Morgan a lansat noul Plus Four, un roadster britanic cu structură din lemn de frasin, care are acum un motor BMW şi o cutie automată

11 Aprilie 2024, 14:28
Redacţia PiataAuto.md
Morgan e probabil cel mai arhaic producător auto din lume în metodele prin care-şi fabrică cele câteva modele pe care le produce. Britanicii spun că asta îi face fideli tradiţiilor de demult în măiestria construirii manuale ale maşinilor din Marea Britanie. Şi e absolut surprinzător să aflăm că acum, în anul 2024, Morgan mai lansează un roadster care nu doar că aduce o uşoară evoluţie a acestui design clasic, dar păstrează în continuare un schelet structural din lemn de frasin, peste care e pusă caroseria din aluminiu a maşinii!
Noi am fost încă în 2013 la fabrica Morgan pentru un reportaj special şi încă atunci ne minunam de aceste tehnici arhaice de a construi maşini. Am şi condus precedentul Morgan Plus 8, care avea tot un motor de BMW, doar că era un V8, iar în viraje maşina era flexibilă în structura sa, oferind una din cele mai bizare senzaţii de structură imprecisă. Dar inginerul Morgan care ne însoţea ne convingea că asta e valoarea supremă într-o maşină, când ea poate fi uşor flexibilă.
Foto: Imagine din testul nostru drive cu Morgan Plus 8

Şi iată că aceeaşi metodă de fabricare, cu schelet de lemn, e păstrată şi acum, pe noul Morgan Plus 4. Morgan chiar se laudă că structura din lemn e fabricată prin metode transmise din generaţie în generaţie, însă menţionează că pe acea structură sunt puse deja elemente tehnice moderne, precum ar fi suspensii moderne, componente electronice şi eventual o cutie automată.
E la fel de curios că blocurile optice au în ele integrate doar mici LED-uri de zi, de culori albe şi neutre. În rest, pentru luminile principale, Morgan a ales o tonalitate caldă, galbenă, pentru noul model.
La fel de clasic şi interiorul, care e tapiţat cu piele de bovină scoţiană, pentru susţinerea producătorilor locali.
Sub capotă e amplasat un motor de BMW, iar denumirea de Plus Four de spune că avem de-a face cu unul de 4 cilindri. E un propulsor de 2,0 litri turbo, care dezvoltă 258 CP şi 350 Nm. Poate fi cuplat cu o cutie manuală cu 6 trepte, dar există şi opţiunea unei cutii automate cu 8 trepte.
Partea formidabilă e că acest roadster britanic e excepţional de uşor, cântărind doar 1.013 kg cu cutie manuală şi 1.009 kg cu cutie automată, iar asta-l face capabil să prindă prima sută în doar 5,2 secunde cu cutie manuală şi 4,8 secunde cu cea automată! Deci, vorbim de o maşină superb de dinamică, în esenţă.
Iar acest raport de putere decentă şi greutate excepţional de mică, în tandem cu un centru de greutate coborât, e ceea ce va face această maşină specială în continuare şi-i va determina pe pasionaţi să o aleagă, chiar şi cu structura sa de lemn.
Apropo, anterior modelele de acest tip ale Morgan erau interzise în SUA din motive de siguranţă. Însă noul model promite să se conformeze rigorilor moderne în acest sens şi promite şi pasionaţilor de peste ocean să poată fi cumpărat acolo.
1
1,485
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!