(VIDEO) Cum arată atelierul fabricii Ferrari, unde cele mai scumpe maşini de colecţie vin să-şi facă lucrări periodic

10 Aprilie 2024, 15:07
Redacţia PiataAuto.md
Ferrari e una din cele mai dorite mărci din lume nu doar pentru că are maşini fascinante în producţie curentă, ci mai ales pentru că a creat o cultură a păstrării lor pe termen nedeterminat, indefinit şi infinit într-o mare măsură. Modelele Ferrari nu îmbătrânesc niciodată, ele se maturează în timp şi devin tot mai apreciate şi mai valoroase, atât emoţional, cât şi ca valoare exprimată în bani. Iar pentru a susţine toată această cultură, Ferrari are şi un atelier propriu lângă fabrică, unde cele mai scumpe maşini de colecţie din lume vin periodic să-şi facă lucrări de mentenanţă sau de revigorare. Cei de la Top Gear au reuşit să pătrundă în interiorul acestui garaj şi să vorbească cu omul care îl gestionează.
Magia acestui garaj nu e doar în faptul că aici vin maşini scumpe sau în meşterii pe care îi are, ci în accesul la arhivele şi schiţele tehnice originale ale fabricii Ferrari. Asta permite, spre exemplu, ca o maşină să fie verificată dacă e în specificarea sa originală, cum a ieşit din fabrică, sau dacă a avut ceva modificat în timp, pe parcursul exploatării sale.
Spre exemplu, în atelier, în momentul filmării, era adus un Ferrari care avusese frâne modernizate în timp de la tamburi la discuri, dar proprietarul actual vrea să instaleze din nou tamburi, aşa cum era pe maşina iniţială.
În atelier era şi un superb Ferrari 512 BB transformat în maşină de curse, proprietarul căruia vrea o restaurare mecanică, pentru a fi sigur că poate să piloteze în continuare acea maşină, turând-o la maxim, ca şi când timpul nu poate lăsa vreo amprentă pe ea.
În acelaşi atelier s-a nimerit să fie prezent şi un exemplar vedetă de Ferrari 212 Inter Pinin Farina Coupe. E un exemplar care a fost şi la Concorso d’Eleganza la Villa d’Este şi i-a aparţinut cineastului Roberto Rosellini şi e renumită pentru faptul că în anii 50, proprietarul său a condus-o din Italia până în Suedia, cu un set de bagaje legate de acoperiş, împreună cu soţia sa, actriţă şi ea.
Protagonistul din video spune că ar fi vorba de Oslo şi de premium Nobel, însă Rosellini n-a câştigat niciodată premium Nobel, deci e o încurcătură la mijloc. Maşina, însă, e superbă, cu o istorie fabuloasă.
Apoi, şeful acestui atelier vorbeşte şi despre fenomenul restaurării excesive, care era prezent mai mult acum câţiva ani, când unii proprietari îşi doreau o stare prea pompoasă a maşinilor lor. Acum, însă, tot mai mulţi vor o stare autentică, adevărată, a maşinii lor, chiar dacă asta înseamnă păstrarea unor mici imperfecţiuni.
Şi, desigur, cea mai fascinantă parte a sala de arhivă a acestui atelier. Aici există un dosar pentru fiecare Ferrari produs şi vândut în istoria mărcii italiene, cu toate detaliile despre piesele puse pe el, dotări opţionale, preţ, menţiuni special — totul.
Tocmai de asta, când un Ferrari produs acum 30, 50, sau 70 de ani vine aici, el revine în locul în care despre el se cunoaşte totul despre forma sa autentică. Şi atunci şi o eventuală restaurare poate avea loc în forma sa supremă.
Vezi totul în video-ul de mai jos.
0
1,038
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!