(VIDEO) Modelul electric chinezesc IM L6 a trecut autonom testul elanului, fără a avea un şofer în interior

6 Aprilie 2024, 20:33
Redacţia PiataAuto.md
Testul elanului e o probă pe care pun importanţă mai ales ţările europene, în special cele scandinave, şi uneori canadienii, pentru că pe acolo se pot întâmpla frecvent situaţii în care pe drumuri mai pustii de trafic şi civilizaţii poate apărea brusc în cale un elan sau o altă vietate, care trebuie brusc ocolită. Ei bine, modelul electric chinezesc IM L6, cel despre care scriam acum o săptămână că a debutat cu o baterie cu stare solidă, a reuşit să treacă acest test al elanului de unul singur, adică autonom. Adică fără a avea un şofer în interior.
De obicei, viteza ţintă la care se consideră că o maşină trece acest test cu brio e de 77 km/h, dacă la această viteză ea reuşeşte să ocolească obstacolul şi să revină în siguranţă pe banda iniţială. Dar în zilele noastre cu maşini mai grele şi suspensii mai tari, multe maşini trec testul la viteze mai mici.
IM L6 l-a trecut la 71 km/h acum iar partea impresionantă e că maşina a făcut manevra de evitare complet autonom, într-o manieră sigură.
Chinezii spun că asta a fost posibil nu doar capacităţilor de condus autonom, ci şi şasiului inteligent, care poate întoarce şi roţile spate, le poate şi compensa forţa fiecăreia şi mai are şi un sistem rapid care gestionează aceste forţe individuale. Spre exemplu, datorită acestui şasiu, maşina poate intra într-un spaţiu îngust de parcare la 45 grade, cu toate roţile întoarse în aceeaşi direcţie.
Apropo, volanul lui IM L6 e unul în stil yoke, ca la Tesla Model S Plaid. Iar datorită corecţiilor fără întoarceri excesive, de fapt, viteza ar putea fi şi mai mare decât cea cu un şofer la bord.
Şi, apropo, un sistem de condus autonom ar putea analiza mult mai repede traficul de pe contrasens şi din spate pentru a se convinge că o asemenea manevră e sigură, decât ar putea-o face un om.
Deci, cu siguranţă am putea vedea aceste capacităţi de a ocoli obstacole în mod similar implantate în multe maşini viitoare.
Vezi în video-ul mai jos a avut loc testul elanului acestui model electric chinezesc.
0
2,577
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!