Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

Cu maşina în Europa (Partea 4): Bulgaria

19 Iunie 2012 - 10:30
Ilie Toma
Cu maşina în Europa (Partea 4): Bulgaria
În seria noastră de articole cu sfaturi utile pentru cei ce călătoresc în această vară la bordul maşinii în

Europa, ne îndreptăm astăzi atenţia spre Bulgaria, o ţară prin care foarte mulţi moldoveni vor circula cu maşina, fie că merg la odihnă în staţiunile bulgare, fie că se îndreaptă spre vecinul sudic, Grecia. În mare parte, regulamentul rutier bulgar este unul generalist, cu reguli pe care le regăsim în multe alte ţări. Totuşi, e bine să ştiţi şi mici nuanţe locale, pentru a vă bucura de călătorii plăcute. În primul rând, ca şi în ţara noastră, maşina Dvs. trebuie să fie echipată neapărat cu triunghi de avarie, vestă reflectorizantă şi extinctor. Legea bulgară spune că vestele sunt obligatorii pentru toate persoanele care ies din vehicul pe o autostradă, indiferent dacă e zi sau noapte.

La intrarea în ţară, veţi fi nevoit să treceţi maşina printr-un jet de lichid dezinfectant, pentru care veţi plăti aproximativ 12 Euro. Este necesar, de asemenea, să cumpăraţi o vinietă, termenul căreia variază de la o săptămână (5 Euro) la o lună (12 Euro) şi chiar un an (33 Euro). În localităţi limita de viteză este de 50 km/h. În afara lor, pe drumuri obişnuite, limita constituie 90 km/h, iar pe autostrăzi – 130 km/h. Bugaria are deocamdată doar 3 autostrăzi – A1, A2 şi A3, care au, în cea mai mare parte, două benzi pe sens plus o bandă de urgenţă. Nu luaţi cu Dvs. combustibil în vase suplimentare, intrarea în ţară cu acesta nu vi se va permite.

Atenţie la modul în care parcaţi în localităţi. Pe drumurile cu sens unic, spre exemplu, parcarea e permisă doar pe partea stângă. În cazul în care aţi parcat neregulamentar, vă puteţi pomeni cu o amendă şi roata blocată mecanic sau, mai rău, maşina Dvs. ar putea fi evacuată. În perioada dintre 1 noiembrie şi 1 martie, circulaţia cu farurile aprinse este obligatorie.

Acum un an, în Bulgaria au fost frecvente cazurile de jaf pe drumurile extra-urbane, după care poliţia părea să fi eradicat oarecum această problemă. Totuşi, sunteţi sfătuit să nu opriţi în locuri pustii, iar atunci când parcaţi să nu lăsaţi în maşină la vedere lucruri de valoare, care ar putea tenta hoţii să atace maşina Dvs.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter