Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

(VIDEO) Acesta e Aptera, automobilul electric care pretinde că nu ar avea nevoie să se încarce la priză cam niciodată

8 August 2021 - 14:22
Ilie Toma
Automobilele electrice moderne sunt tot mai puternice şi mai fascinante, dar ele vin şi cu o problemă de moralitate, în esenţă. Pentru a avea autonomie mai mare, au nevoie de baterii tot mai mari şi mai grele, iar asta le sporeşte inevitabil şi consumul, iar un automobil electric cu baterii uriaşe a poluat deja enorm de mult în etapa sa de producţie. Pe lângă asta, mai contează şi de unde vine energia pusă mai apoi în baterii, dacă este ea una generată eolian, solar sau nuclear, sau dimpotrivă, vine din gaz sau cărbune ars la o centrală.
O companie americană, însă, a venit de câteva luni încoace cu o idee oarecum revoluţionară, în esenţă, iar de curând şi-a reconfirmat intenţia de ajunge să pună în producţia de serie ideea sa, formulată într-un electromobil pe nume Aptera.
Aşadar, în ce constă ideea nouă şi revoluţionară a lui Aptera? Ei bine, în faptul că maşina electrică are caroseria formată din panouri solare, pe baza cărora poate genera electricitate de la soare. Doar că nu mizează doar pe generarea directă de energie solară, pentru că intensitatea ar fi prea slabă şi maşina ar trebui să meargă prea încet, ci stochează energia în baterii, atât atunci când e în deplasare, cât şi atunci când staţionează parcată, de exemplu. Deci, maşina are şi baterii, iar universalitatea sa devine şi mai interesantă mai departe.
Toată construcţia maşinii a fost gândită în spiritul greutăţii uşoare, aerodinamicii şi a eficienţei, iar asta i-a garantat automobilului cu formă ciudată, ce aduce mai mult a avion, un consum de 0.1 kWh la 1 milă. Cu alte cuvinte, parcurgerea a 1.6 km necesită 0.1 kWh. Respectiv, dacă facem un calcul, avem un consum de circa 6.25 kWh/100 km, cam în jumătate faţă de un Renault ZOE modern. Consumul e bun, dar vine şi cu sacrificii funcţionale dictate de forma şi spaţiul practic, oferit la bord.
Dar, partea cea mai interesantă e că panourile solare pot produce până la 700 Wh, iar într-o zi, în condiţii ideale de soare şi expunere, ar putea produce circa 4 kWh de energie, spun cei de la Aptera Motors. Nu pare prea mult, dar, dacă vom contrapune cu cifrele de consum de mai sus, avem o autonomie zilnică asigurată de 40 mile, sau circa 60-65 km, dacă e să fim mai precişi în calcule şi deduceri. Această autonomie ar trebui să fie suficientă în majoritatea cazurilor, astfel încât electromobilul ăsta să nu mai ajungă să se mai încarce vreodată de la o priză.
Dar asta e partea teoretică, iar în viaţa reală n-avem întotdeauna doar zile însorite la maxim şi mai avem şi anotimpuri. Cei de la Aptera spun că tocmai de asta i-au asigurat maşinii şi baterii, care pot fi încărcate şi de la prize casnice sau publice, ca asigurare suplimentară. Şi oh, ce asigurare! Dacă încarci bateriile acestei maşini complet — fie că o ţii în priză sau că o laşi o săptămână-două la soare — poţi avea o autonomie de până la 1,600 km! Totul depinde de mărimea bateriei pentru care optezi — 100 kWh, 60 kWh, 40 kWh sau 25 kWh. Desigur, consumul excelent, menţionat mai sus, e valabil pentru cea mai uşoară Aptera, cu cea mai mică baterie, iar dacă ai o baterie de 100 kWh te încadrezi deja în liga lui Porsche Taycan sau Tesla Model S Long Range. Şi întrucât oricum eşti mai eficient, parcurgi până la 1,600 km cu cei 100 kWh de electricitate din baterii. Versiunea cu baterie de 25 kWh are o autonomie de circa 400 km, cea de 40 kWh — de cca 640 km, iar cea de 60 kWh — de circa 965 km. Şi în toate cazurile încărcarea prin panouri solare e valabilă, doar că la versiunile mai grele, consumul va fi un pic mai mare, şi respectiv autonomia garantată de soare va fi un pic mai mică.
Sună un pic complicat, dar asta e pentru că inginerii din San Diego ai celor de la Aptera par să fi vrut să se gândească la toate. S-au asigurat că maşina poate fi încărcată atât la prize AC, cât şi la prize fast charge DC. Iar pe lângă asta au ţintit din start să satisfacă şi eventuale pretenţii de offroad sau de tracţiune integrală. Îţi poţi lua pachet de offroad şi poţi opta fie pentru tracţiune faţă, fie pentru integrală. În cazul tracţiunii faţă — puterea maşinii e de 100 kW, adică 136 CP. În cazul tracţiunii integrale, Aptera livrează 204 CP, sau 150 kW.
Ai putea crede că e puţin şi că o Aptera e inevitabil lentă. Dar nu e deloc aşa. Maşina asta e mai uşoară decât de aştepţi, indiferent de combinaţia aleasă, aşa că, dacă ai 136 CP şi tracţiune faţă, ea accelerează de la 0 la 60 mile (96 km/h) în numai 5.5 secunde. Iar dacă optezi pentru tracţiune integrală şi 204 CP atunci accelerezi de la 0 la 96 km/h în numai 3.5 secunde! Asta e acceleraţie de Bugatti Veyron, aproape!
Foto: Aptera, dus în primăvara acestui an pe un circuit special pentru a i se măsura timpul de acceleraţie

O poţi comanda în mai multe culori, la alegere, îi poţi configura chiar şi anumite dotări premium la interior. Iar preţul nu sună înfricoşător. Cea mai elementară versiune va porni în SUA de la un preţ de 25,900 dolari, iar versiunea de top va ajunge la 46,000 dolari. Livrările ar trebui să înceapă pe parcursul acestui an! Dar precomenzile pot fi deja plasate.
Foto: interiorul lui Aptera, stil minimalist şi funcţional, accent maxim pe digitalizare

Sigur, aici ar trebui să ne apară şi întrebarea dacă nu cumva totul e prea frumos ca să fie adevărat? Timpul va arăta, dar, cel puţin la etapa asta, Aptera pare o idee generată mai ales de ingineri, un pic nebunatici, un pic incredibil de curajoşi, dar se simte o dominantă inginerească în toată ecuaţia.
Cât face numai forma acestei maşini — ea a fost rezultatul unor calcule matematice de aerodinamică, ce au adus la această formă a aerodinamicii maxime, ce imită picătura de apă. În rezultat, Aptera are un coeficient aerodinamic record de 0.13-0.15, în funcţie de versiune, care îi va garanta titlul de cel mai aerodinamic automobil din lume, atunci când va intra în producţia de serie.
Mai jos includem şi un video în care ne vorbesc inginerii Aptera. Şi vrem să ştim şi părerea ta despre automobilul ăsta îndrăzneţ, care se vrea revoluţionar! Cum îţi pare ideea ce stă la baza lui? Crezi că va fi un model care va schimba regulile jocului în lume auto?
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE):
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter