Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

(VIDEO) Adrian Lund, omul care a luptat toată cariera sa pentru siguranţă mai bună în maşini la IIHS, salvat de siguranţa unui BMW în SUA

14 Aprilie 2022 - 16:11
Redacţia PiataAuto.md
Când vorbim de organizaţii precum Euro NCAP în Europa sau IIHS în SUA, e uşor să pierdem din vizor tabloul general, evoluţia imensă pe care acestea au adus-o în siguranţa automobilelor în ultimii decenii. Fără îndoială, impunerea producătorilor auto de către acestea la o siguranţă mai bună, a salvat sute de mii de vieţi, poate chiar milioane, în întreaga lume.
Ironia sorţii a făcut ca printre cei salvaţi să se numere recent şi însăşi fostul preşedinte al IIHS din SUA, Adrian Lung. Acest om şi-a dedicat peste 30 de ani din cariera sa siguranţei automobilelor, muncind la acel institut, iar între anii 2006 şi 2017 a fost şi marele şef de acolo. Sub conducerea sa, de exemplu, IIHS a implementat renumitul test „small overlap”, cel care testează siguranţa maşinilor atunci când lovesc un impact dur cu coţurile frontale, la doar 25% din acoperire. În primele asemenea teste rezultatele au fost dezastruoase pentru marea majoritate a maşinilor, unele deformându-se incredibil de mult, altora căzându-le uşile, iar altele pomenindu-se cu coloana de direcţie îndoită şi aribag-ul declanşându-se în altă parte. Adrian Lund şi toată echipa IIHS au ţinut-o morţiş, însă, insistând asupra acestui test, spunând că în viaţa reală, atunci când şoferul încearcă să evite un accident, e mult mai probabil să ajungă la un impact parţial decât la unul cu toată partea frontală a maşinii.
Ei bine, şi uite că acum fostul şef IIHS şi-a făcut publică istoria prin care a avut a trece în august 2021. Pe o autostradă din Georgia, acesta s-a pomenit faţă în faţă cu un şofer care, din motive necunoscute, a făcut o întoarcere la 180 grade şi venea în direcţie greşită. Adrian conducea un BMW şi încercând să-l evite a avut parte de un accident grav, de mare viteză, în care BMW-ul său a lovit exact cu doar o mică suprafaţă din partea frontală stângă, exact ca în testul „small overlap”, pentru ca Adrian militase atât de mult în cariera sa. Şi pentru că BMW-ul era unul proiectat şi construit după introducerea acelui test, siguranţa maşinii a fost una exemplară, iar Adrian a scăpat nevătămat din acel accident crunt.
Cum spune chiar el, dacă totul s-ar fi întâmplat cu 10-20 ani mai devreme, probabil n-ar fi supravieţuit. Acum, însă, maşina i-a salvat viaţa. Şi ironia face ca propria lui viaţă să fi fost salvată acum datorită propriei lui insistenţe din timpul carierei, alături de colegii de la IIHS, de a introduce acel tip de test şi de a spori constant siguranţa maşinilor. Prin urmare, acest om, care a militat pentru siguranţă toată cariera sa, a fost salvat de însăşi rezultatul muncii sale de-o viaţă.
Vezi mai jos relatarea acestei experienţe, povestită chiar de Adrian Lund.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE):
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter