Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

O echipă care planifică înconjurul lumii, traversând ambii poli, a pierdut un Ford sub gheaţă, iar acum a desfăşurat o operaţiune de recuperare

30 August 2022 - 16:07
Ilie Toma
O echipă internaţională de aventurieri planifică să facă înconjurul lumii cu câteva maşini, traversând atât Polul Nord, cât şi Polul Sud, într-o rută diferită faţă de cele înconjoară de obicei pământul. Expediţia ar urma să aibă loc în 2024, însă pregătirile şi prima călătorie de test din Canada spre teritoriile arctice din Nunavut a avut loc în luna martie a acestui an, la bordul a câtorva pick-up-uri Ford F-150 modificate şi a unor vehicule ajutătoare, cu tracţiune 6x6, iar atunci una din maşini a spart gheaţa de sub ea şi a fost pierdută sub ape.
Din fericire, oamenii de la bord au reuşit să se salveze, însă pierderea unei maşini de expediţie încă de la etapa de pregătire a fost o lovitură dură pentru echipaj.
De fapt, începutul perioadei de pregătire a expediţiei a fost un continu ghinion şi listă de probleme pentru aventurieri. Echipa internaţională cuprinde oameni din Canada, fondatorul renumitului atelier Artic Trucks, dar şi oameni din Ucraina şi Rusia, inclusiv un miliardar din Rusia, care a intrat sub lista sancţiunilor occidentale, odată cu începutul războiului din Ucraina. Avionul său a fost coborât cu forţa în Canada după ce a intrat în spaţiul aerian în martie, când acesta venise să participe la turul de test. Autorităţile canadiene i-au aplicat o amendă uriaşă şi au trimis avionul gol în Elveţia, iar pe protagonistul sancţionat l-au trimis cu o rută comercială. Apoi a urmat pierderea maşinii în ape.
După ce au revenit, autorităţile canadiene le-au sugerat organizarea unei operaţiuni de salvare pentru a scoate maşina de pe fundul mării într-o zonă în mare parte neumblată de om din Canada, pentru a nu ajunge să-i impună să o facă. Aceştia au organizat totul, iar în aceste zile au şi mers să recupereze Fordul de pe fundul mării, anunţând totodată că o fac din considerente de protecţie a mediului. Cert este că maşina a fost scoasă cu succes, cu ajutorul unor profesionişti, iar zona a fost curăţată complet.
Fordul recuperat ieri de pe fundul mării

Acum, cu toate aceste etichete de ghinion din start şi mai ales eticheta de asociere cu un miliardar rus sancţionat, expediţia încearcă să scape de imaginea proastă pe care şi-a adjudecat-o înainte de se fi început.
Aceştia tot vin cu mesaje pacifiste, dând exemplul echipajului lor în care sunt şi ucraineni, şi ruşi, care lucrează împreună, ba mai mult, au tot adăugat nişte componente în expediţie, precum că vor vizita oameni din comunităţi mici şi că vor aduce apă potabilă în câteva locuri, dar în esenţă expediţia e văzută tot ca o distracţie pentru membrii ei, fără o misiune relevantă.
Or, să motivezi o expediţie cu ideea de a transporta măcar şi cinci tone de apă o singură dată într-un singur loc, sau în câteva locuri, înconjurând lumea cu 6 vehicule mari pentru asta, nu sună prea convingător pentru public. O nouă încercare de a înduioşa publicul a fost mesajul de acum, după operaţiunea de salvare, prin care membrii expediţiei au declarat că asta i-a făcut să înţeleagă cât de fragilă e gheaţa, afectată de schimbarea climei.
Totuşi, în pofida problemelor logistice şi de imagine, membrii expediţiei zic că planurile lor pentru înconjurul lumii din 2024 merg înainte.
Foto: Traseul expediţiei planificate pentru 2024
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter