Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

O navă dispărută în timpul celui de-al doilea război mondial, cu peste 1000 oameni la bord, a fost găsită acum lângă Filipine

26 Aprilie 2023 - 14:54
Redacţia PiataAuto.md
Nava japoneză Montevideo Maru, dispărută în anul 1942, în timpul celui de-al doilea război mondial, cu peste 1.000 de oameni la bord, a fost găsită acum pe fundul oceanului în arhipelagul filipinez de o echipă de cercetători din Australia.
În 1942, nava era folosită de japonezi alternând în misiuni de transporturi civile, iar uneori şi militare. Nava fusese construită în 1926, avea 130 metri lungime şi era propulsată de două motoare Mitsubishi-Sulzer de 2.300 CP fiecare. În iunie 1942, când nava a fost scufundată, ea efectua o misiune militară, transportând peste 1.050 de prizonieri de război, în mare parte australieni. Submarinul american USS Sturgeon l-a observat şi a încercat să tragă, însă nava avea o viteză prea mare pentru a asigura precizie tehnologiei din acele timpuri. Aşa că submarinul a urmărit-o până după miezul nopţii, deja pe 1 iulie 1942, când aceasta a încetinit şi apoi a tras în ea patru torpile şi a provocat astfel naufragiul ei, neştiind că la bord se află prizonieri de război provenind din statele aliate.
Doar circa 20 de marinari japonezi din echipajul de circa 88 de oameni s-au salvat, prizonierii fiind lăsaţi pradă sorţii. Despre naufragiul navei se ştia, însă rămăşiţele ei nu fuseseră găsite până acum, toate încercările anterioare fiind fără eşec.
Acum echipa de cercetători de la Silentworld Foundation din Australia a reuşit să identifice nava pe fundul oceanului. Descoperirea iniţială a avut loc la 18 aprilie, după doar 12 zile de căutări ale misiunii curente.
A urmat o analiză profundă şi o scanare 3D la adâncime a navei, pentru a contrapune imaginea generată în urma scanării cu forma cunoscută din imaginile de arhivă a navei Montevideo Maru şi a putea da verdictul sigur că descoperirea o reprezintă. Confirmarea finală a fost anunţată de curând.
Ruinele navei se află la peste 4.000 metri adâncime, ceea ce înseamnă o adâncime mai mare decât cea la care se află Titanicul.
Descoperirea are o importanţă simbolică pentru Australia, întrucât majoritatea celor care se aflau la bordul navei în 1942 erau australieni, dar ruinele navei nu vor fi scoase la suprafaţă. Oamenii de ştiinţă planifică să cartografieze digital nava, să producă eventual şi fotografii de înaltă rezoluţie, pe care să le expună într-un muzeu în memoria celor naufragiaţi, dar nava propriu-zisă, cu tot ce conţine ea, va fi lăsată în continuare acolo unde stă de 80 de ani.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter