Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

Suedia va avea cel mai mare parc eolian cu turbine flotante din lume, care va produce electricitate cât pentru două ţări mici

3 Iulie 2024 - 19:54
Redacţia PiataAuto.md
Turbinele eoliene flotante sunt un fenomen relativ nou în domeniul energie regenerabile, fiind motivate de faptul că dacă o turbină stă pe o fundaţie ce pluteşte pe apă, ea poate fi instalată în ape mult mai adânci, departe de ţărm. Totuşi, primele parcuri eoliene cu asemenea turbine sunt încă foarte mici în comparaţie cu turbinele cu bază fixată. Mai mult ca atât, primul asemenea parc, Hywind Scotland, a avut nevoie de mentenanţă profundă la turbine, cu tractare la mal, la doar doi ani de la instalare, aşa cum anunţam la începutul acestui an. Totuşi, suedezii de la Eolus au încredere în această tehnologie şi anunţă acum că au depus actele pentru a primi permisiunea finală de a construi cel mai mare parc eolian din lume cu turbine flotante lângă coasta Suediei.
Noul parc eolian nu va fi doar un pic mai mare decât cele actual, ci va face un salt uriaş de la câţiva zeci de MW putere la cele actuale la 2,2 GW putere, clasificându-se astfel deodată şi printre cele mai mari parcuri eoliene maritime de orice tip din lume!
Parcul eolian va avea numele de Skidbladner şi conform limitărilor din proiectul general al regiunii, formulate de autorităţile suedeze, poate avea până la 147 turbine, cu o înălţime totală de maxim 360 metri deasupra nivelului mării, urmând să fie localizat la 100 km distanţă de Stockholm în direcţia sud-est şi la 20 km nord de insula nelocuită Gotska Sandon, la nord de insula Gotland.
Turbinele eoliene ale noului parc vor fi dispersate pe o suprafaţă de 1.400 km pătraţi, deci o zonă aproape pătrată, cu o laturi de circa 37 km. Fundaţiile flotante ale turbinelor vor fi ancorate de fundul mării pentru a nu fi luate de valuri şi a avea stabilitate, de rând cu balastul oferit de baza flotantă.
În limita acestor parametri în care trebuie să se încadreze, cei de la Eolus spun că parcul eolian Skidbladner va avea 2,2 GW de putere instalată, ceea ce ne permite să calculăm că puterea unei turbine ar fi tocmai 15 MW, întrucât 2.200 MW împărţiţi la 147 turbine ne dau o asemenea putere minimă. Asta ar însemna că noul parc va trebui să folosească printre cele mai puternice turbine eoliene europene.
Inginerii Eolus au calculat deja şi producţia estimată de electricitate de la noul parc şi ea se cifrează la 11,7 TWh. În cazul Suediei, asta înseamnă jumătate din consumul întregii regiuni ce cuprinde Stockholm, una din cele mai puternice la nivel industrial.
Însă la nivelul unor ţări mai mici, această cantitate e suficientă pentru 2-3 ţări mici. Spre exemplu, Republica Moldova consumă 4,2 TWh anual, deci 11,7 TWh ar însemna de 2,8 ori mai mult decât necesarul anual de electricitate!
Cifra de producţie şi cea de putere instalată ne permite să deducem şi factorul de capacitate pe care-l iau în calcul suedezii pentru cel mai mare parc din lume cu turbine flotante. Producţia de 11,7 TWh anual înseamnă 32,05 GWh produşi în mediu pe zi sau 1,335 GWh de electricitate livrată în mediu în fiecare oră, deci e luată în calcul o putere medie anuală de 1,335 GW, faţă de 2,2 GW putere instalată. Asta înseamnă un factor de capacitate de 60,7%.
Totuşi, mai există o mică nuanţă în toată ecuaţia. Întrucât proiectul e atât de complex şi de mare, necesitând şi linii de transmisie HVDC cu curent continuu şi staţii mari de transformare, definitivarea construcţiei lui va avea loc tocmai în 2033. Însă către acel moment, cei de la Eolus spun că vor mai construi încă un parc eolian alăturat de putere chiar un pic mai mare, însă acel proiect va fi iniţiat în următorii ani.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter