Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

(VIDEO) Inginerii SpaceX au scris istorie prin lansarea şi aterizarea prin prindere a booster-ului Super Heavy

14 Octombrie 2024 - 11:36
Redacţia PiataAuto.md
Inginerii de la SpaceX au reuşit ieri să scrie istorie printr-o realizare excepţională, când boste-ul Super Heavy al rachetei Starship şi-a îndeplinit iniţial misiunea de a lansa racheta principală în spaţiu, dar apoi a revenit în atmosferă şi a aterizat în acelaşi punct de unde a decolat, fiind prins în aer pe ultimii metri de braţele turnului de lansare, poreclit Mechazilla.
Toate 33 de motoare ale booster-ului au funcţionat ireproşabil în toate fazele misiunii, iar booster-ul a putut reveni în acelaşi punct după doar câteva minute de la lansare.
Decolarea a avut lor la ora locală 07:25, iar la 07:31 booster-ul era deja în proces de prindere, pentru ca la 07:32 prinderea să fie completă, iar astfel acest test, al 5-lea la număr pentru acest tip de rachetă, a fost un succes major.
Doar în luna iunie 2024 scriam despre testul cu număr 4, când nava Starship care poate transporta o sarcină utilă imensă la bord, cuprinsă între 100 şi 150 tone, a reuşit să ajungă în spaţiu, atunci, să orbiteze şi să reintre în atmosferă, cu o amerizare intenţionată ulterior. Şi spuneam atunci că mai rămăsese perfecţionarea mecanismului de aterizare pentru ca după asta ciclul să fie fi complet, iar Starship să poată efectua zboruri cu misiuni adevărate.
Foto: Separarea booster-ului în spaţiu

Cei care urmăresc sporadic evoluţia SpaceX ar putea avea senzaţia că asemenea reveniri de rachete au mai avut loc. Acele aterizări, însă, au avut loc cu rachetele mult mai mici Falcon 9 şi Falcon Heavy, iar aterizarea boosterului acolo avea loc pe o platformă mai simplificată, fără un asemenea braţ de prindere.
Racheta de acum are o sarcină utilă de 2,5 ori mai mare decât Falcon Heavy şi de 6-7 ori mai mare decât Falcon 9, deci randamentul călătoriilor pe care le va face ea în viitor va fi de un cu totul alt calibru. Şi e totodată racheta care ar trebui să ajungă într-o zi să. transporte sute de tone pentru colonizarea planetei Marte, iar de acolo aducând eventual înapoi minereuri rare.
Prin folosirea braţului Mechazilla, procedura de aterizare s-a apropiat de viziunea lui Elon Musk de a atinge „refolosirea rapidă” a rachetelor, nu doar o simplă refolosire ce se face după săptămâni de verificări şi pregătiri din partea inginerilor. Dacă acum 10-15 ani era o normalitate ca booster-ul să fie un vehicul de unică folosinţă, acum nu mai e suficient nici faptul că el poate fi refolosit, ci se doreşte refolosirea lui rapidă, cu un pit stop la turnul Mechazilla pentru realimentare şi încărcarea următoarelor transporturi şi cu decolare repetată imediată.
Iar testul de ieri a adus omenirea cu un pas decisiv mai aproape de acest deziderat, or, de aici încolo, rămân doar mici perfecţionări ale procesului, pentru ca el să poată avea loc întotdeauna în siguranţă, dar mare obiectiv a fost, în principiu, atins. Prin urmare, SpaceX va ocupa în curând o nouă nişă de piaţă a transporturilor de mare tonaj în spaţiu şi va deveni şi mai mult jucătorul absolut dominant din domeniu, făcând acum foştii lideri precum Roscosmos să pară nişte dinozauri din altă epocă, absolut incapabil să ţină pasul.
Vezi mai jos şi video-ul cu cele 7 minute de momente cheie în decolarea şi atelizarea lui Super Heavy.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE):
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter