Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

(VIDEO) Un youtuber din Norvegia a descoperit un şir de probleme de software la noul Polestar 4 electric

12 Octombrie 2024 - 14:49
Redacţia PiataAuto.md
Maşinile electrice moderne trebuie să mizeze mult mai mult pe soft în dirijarea multora din componentele lor, atât din cele responsabile de funcţiile vitale de propulsie şi siguranţă, cât şi în funcţii aferente. Dacă înainte activarea unor funcţii şi regimuri se făcea printr-un buton fizic separat, care comunica de obicei printr-o interfaţă Can-BUS cu modulul potrivit în maşină şi ori era activat ori nu, acum mult mai multe funcţii trec prin procese centralizate şi linii de cod, iar programatorii pur şi simplu nu prevăd uneori toate condiţionalităţile posibile în viaţa reală. Astfel, când maşina aunge într-o situaţie pentru care nu există un „IF” în codul său sursă, unele funcţii se întorc la valori implicite sau sunt aruncate în bucle de programe cu erori.
Manifestări ale acestui fenomen sunt diverse şi uneori nici n-ar fi observate de posesori, dar afectează oricum experienţa de exploatare. Uneori, din cauza căilor prea lungi de procesare şi a unor bucăţi mari de cod care trebuie executat de către un procesor relativ slab al unei maşini, până şi funcţiile relativ simple ajung să fie executate cu latenţe uriaşe.
În rezultat, poţi activa ceva pe maşină şi poate dura 1-2 secunde până funcţia e inclusă de facto. Sau te poţi pomeni cu funcţii indisponibile. Sau cu sisteme multimedia lente. Sau cu dezactivări ale unei funcţii după ce apeşi altă comandă.
Ceea ce spunem aici nu e o problemă universală pentru toate maşinile electrice — sunt companii care şi-au învăţat demult lecţia şi şi-au perfecţionat extraordinar soft-ul, astfel încât lucrurile merg strună la ele, de multe ori ajutate şi de o putere de procesare mult mai mare. Dar până şi giganţii auto au trecut sau mai trec prin problemele descrise mai sus, grupul VW având istorii notorii în acest sens, care i-au afectat mai ales vânzările în China.
Însă, se pare că şi modelele noi proiectate de suedezi împreună cu chinezi pot avea până şi în prezent aceste şiruri de probleme. Un youtuber norvegian le-a descoperit pe Polestar 4, un nou model la care au contribuit cei de la Volvo, dar şi structuri imense de ingineri şi programatori din China, de la sediile Geely, companie care deţine mărcile Volvo, Polestar şi Zeekr.
Sistemul cruise control nu funcţiona. Ar trebui resetată maşina prin închideri şi resetarea calculatorului de bord. Dar ea pierde informaţiile despre consum şi distanţă în acest proces.
De asemenea, Polestar a indicat şi o eroare roşie, cu maşina acoperită de un semn al exclamării, dar motivul acesteia era neclar. Notificarea nu putea fi citită în vreun fel, nici pe dispay-ul din faţa volanului, nici pe cel mare alăturat. Şi acolo cifrele şi afişajele deveniseră un mare amalgam de neînţeles.
În cele din urmă cruise-control a fost inclus, dar totul funcţiona cu latenţe informe, inclusivla ajustarea vitezei.
Regimul Performance e anulat automat dacă incluzi sistemul cruise-control. Apoi, harta revine în alt regim implicit după ce citeşti notificările, iar la final şi head-up-display a dispărut după ce au fost citite acele notificări.
Mai târziu, eroarea roşie a apărut, deşi sistemul cruise control se activa. Doar că atunci când s-a încercat schimbarea automatizată a benzii în regim cruise, ecranul multimedia s-a stins şi maşina a spus că nu poate schimba banda.
Mai apoi, menţinerea automată a benzii făcea maşina să oscileze între extremităţile benzii, conducând efectiv ca un şofer băut.
Youtuber-ul a mai menţionat critici despre viteza relativ mică de încărcare a maşinii şi neclaritate faţă de preîncălzirea bateriei, nefiind clar dacă maşina o include sau nu. Şi per total, consumul e destul de mare, maşina indicând 27,7 kWh/100 km în experienţa norvegianului.
Vezi totul în video-ul de mai jos.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE):
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter