Prima pagină  »  Ştiri  »  Fiat premiaza cel mai eficient sofer din Europa
7 DECEMBRIE 2010, 11:47
1,395
0
Fiat premiaza cel mai eficient sofer din Europa
De Ilie Toma
0
Acum ceva timp, Fiat a anuntat un concurs inovativ, dandu-le sansa tuturor posesorilor modelelor Fiat, echipate cu sistem Blue&Me sa participe la un concurs al consumului de combustibil, numit “eco:Drive”.

Sistemul Blue&Me permite merorarea pe termen lung a indicilor de consum ai masinii, iar la inserarea unui flash USB in sistemul media al masinii, aceste date sunt stocate, pentru a fi ulterior descarcate pe calculatorul posesorului. Pe calculator este necesara instalarea softului eco:Drive, care, la inserarea flash-ului, transmite datele catre serverului Fiat, aceste date incluzand cifrele de consum, intensitatea accelerarilor si franarilor, schimburile de trepte si mediile de viteza. Iar scorul format din aceste cifre rezulta intr-un index al “calitatii condusului ecologic”, care poate lua valori de la 0 la 100.

Mai mult ca atat, Fiat a oferit constant sfaturi posesorilor care si-au expediat cifrele de consum vizavi de imbunatatirea manierei de condus ecologic, iar acestia isi puteau imbunatati treptat scorul prin incarcarea noilor parametri. De la lansarea concursului online, aproximativ 50,000 de posesori Fiat din difrite tari ale lumii au intrat in cursa, iar producatorul italian estimeaza ca tendintele lor de consum ecologic au favorizat neadmiterea in atmosfera a peste 3,500 tone de CO2.

Prima faza a concursului a durat o luna si a avut loc la nivel national, in fiecare din tarile unde sistemul eco:Drive si Blue&Me a fost disponibil. La sfarsitul primei faze, din fiecare tara au fost selectati 2 cei mai buni eco:soferi (un domn si o doamna), care au fost invitati in Italia, in regiunea Bologna, pentru o competitie finala. Ruta finala a masurat 22 km, iar cei mai eficienti soferi au avut posibilitatea de a-si demonstra abilitatile de condus eficient. In rezultat, castigator a devenit un italian, pe nume Luca Martinello, care a reusit sa obtina cel mai eficient consum si care a primit din partea Fiat un Fiat 500 TwinAir, echipat cu cel mai eficient motor pe benzina din lume. Motorul masinii livreaza 85 CP, in timp ce emisiile de CO2 se situeaza la un nivel de doar 92 g/km.

Desi a fost lansat abia in Februarie 2010, sistemul eco:Drive este deja valabil pentru un numar mare de modele din gama Fiat: 500, 500C, Grande Punto, Punto Evo, Bravo, Croma, Qubo, Doblo si Linea. Mai mult ca atat, acesta a fost implementat si in gama vehiculelor comerciale Fiat, pe modele precum Grande Punto Van, Punto Evo Van, Fiorino, Doblo si Ducato. Acesta permite monitorizarea tuturor motoarelor, inclusiv a celor dotate cu sistem Start&Stop, sau a celor ce opereaza si pe gaz natural comprimat, si este util atat posesorilor privati, care pot astfel sa-si imbunatateasca maniera de condus, cat si companiilor, care isi pot astfel monitoriza costurile si eficienta.
GALERIE FOTO (7 IMAGINI)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
Ştiri după categorii
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!