Prima pagină  »  Ştiri  »  Audi A1 e-tron ajunge pe drumurile din Munchen
1 NOIEMBRIE 2011, 13:30
2,468
2
Audi A1 e-tron ajunge pe drumurile din Munchen
De Valeriu Bahnaru
3
GALERIE FOTO (9 IMAGINI)
Primele 20 de exemplare Audi A1 e-tron au ajuns în Munchen pentru o serie de teste intense. Infrastructura punctelor de încărcare a maşinilor a fost asigurată de companiile E.ON şi SWM.

Proiectul se desfăşoară în cadrul programului „Electromobilitate în Munchen”, finanţat de ministerul german al transportului, cu 10 milioane de euro. Pe lângă sprijinirea mobilităţii electrice, programul mai prevede susţinerea cercetărilor vizavi de intercomunicarea vehiculelor.

Audi jonglează de mai multă vreme cu ideea mobilităţii electrice, servită publicului printr-o serie lungă se concepte e-tron. Dacă primul dintre concepte avea silueta şi dimensiunile lui Audi R8, atunci pe parcursul ultimilor ani emblema „e-tron” a ajuns să se materializeze conceptual peste o mare parte din modelele Audi, pentru ca în final să se oprească la A1. Însă, atunci când lucrurile se maturizează din stadiul de concept către cel de maturitate, apare în ecuaţie şi un motor cu ardere internă, cu rol de generator electric pentru extinderea autonomiei. La fel ca în cazul lui Opel Ampera, Chevrolet Volt şi chiar BMW i3.

Audi A1 e-tron este dotat cu un motor electric de 102 CP, alimentat de la baterii lithium-ion. Energia acestor baterii este suficientă pentru parcurgerea unei distanţe de aproximativ 50 km. După epuizearea energiei din baterii, intră în funcţie şi motorul cu ardere internă. Însă, aici vine şi deosebirea adusă de maeştrii tehnologiilor de construcţie uşoară. Audi nu a ales un motor obşnuit pe benzină, ci unul de tip Wankel, cu rotor, de genul celui montat pe Mazda RX-8. Acesta reuşeşte să livreze energia necesară dintr-o cilindree de doar 254 cm cubi, utilizând doar 1.9 litri de petrol la 100 km! Emisiile de CO2, în acest caz, vor constitui doar 45 g/km.
COMENTARII (2)
VB_1One
Floreşti, Moldova
la 1 Noiembrie 2011 - 15:35
Formidabil... Audi a fost cel ce a spart ghetza cu o combinatie perfecta, adica motorul electric si cel Wankel. Sa stiti de demult ma gindeam si eu la o asemenea conlucrare.
0
0
VB_1One
Floreşti, Moldova
la 1 Noiembrie 2011 - 15:37
Adika cind va veni momentul sa reinvie putin si Wankel-ul... caci demultisor nu am mai auzit nimik de el.
0
0
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
Ştiri după categorii
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!