Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

Cu maşina în Europa (Partea 5): Grecia

20 Iunie 2012 - 10:00
Ilie Toma
Cu maşina în Europa (Partea 5): Grecia
Seria noastră de articole cu sfaturi utile continuă astăzi cu o altă ţară foarte populară în timpul verii pentru şoferii moldoveni: Grecia. Dacă ieri vorbeam de Bulgaria, ca ţară de destinaţie sau tranzit a vacanţelor Dvs., astăzi vom vorbi despre statul elen, presupunând că mulţi dintre Dvs. aţi putea merge anume aici în vacanţă. Înainte de a Vă porni spre destinaţia Dvs., informaţi-vă dacă aceasta este localizată în Grecia continentală sau pe una din multiplele insule elene. În cazul în care destinaţia este una insulară, va trebui să utilizaţi transportul maritim pentru a vă deplasa de la ţărmul continental spre insulă, fapt care va aduce costuri suplimentare de cel puţin 50 euro pentru două direcţii. De asemenea, ar fi bine să ştiţi şi programul curselor pentru transportul maritim de conexiune pentru că, în unele cazuri, acestea nu circulă decât câteva ori pe zi, fapt care v-ar putea impune ore bune de aşteptare.

La momentul intrării în ţară, nu veţi fi nevoit să achitaţi vreo vinietă în calitate de taxă de drum. Grecia aplică taxe separate pe unele segmente de autostradă, deci doar dacă veţi ajunge acolo va fi nevoie să achitaţi taxe.

Limita de viteză pe autostradă nu este de 130 km/h, ca în majoritatea ţărilor europene, ci de 120 km/h. Pe drumuri extra-urbane simple, puteţi circula cu 90 km/h, iar în localităţi – cu 50 km/h.

O restricţie mai puţin cunoscută a regulamentului grec interzice folosirea fazei lungi a farurilor în perimetrul localităţilor, chiar dacă circulaţi pe un drum neiluminat. În condiţii de vizibilitate redusă, însă, aprinderea aprinderea farurilor cu faza scurtă este obligatorie. De asemenea, folosirea claxonului în localităţi e considerată ilegală cu excepţia cazurilor extreme, când acesta are rolul de a preveni un accident. Şoferii greci sunt renumiţi pentru un stil imprudent şi haotic de condus, prin urmare trebuie să aveţi un condus defensiv, aşteptându-vă la situaţii nefireşti, cu pericole ivite din locuri neaşteptate, pentru a nu ajunge în situaţii de accident. Motocicliştii sunt mulţi la număr şi sunt de departe cei mai nerespectuoşi faţă de regulamentul rutier, schimbând benzile în continuu şi circulând la distanţe foarte mici de maşinile alăturate. Atenţie şi la deschiderea uşilor după ce aţi parcat, aceeaşi motociclişti s-ar putea ivi din senin şi s-ar putea izbi de portiera maşinii Dvs. În cazul în care parcaţi ilegal în localităţi, vă veţi aminti de plaiurile natale şi asta pentru că poliţia greacă recurge la aceleaşi metode ca şi cea moldovenească: sustrage plăcuţele de înmatriculare. Procedura de plată a amenzilor e destul de birocratică, acestea necesitând a fi achitate la reprezentanţele trezoreriei de stat în termen de 10 zile de la emitere. Mărimea amenzilor este, însă usturătoare. Lipsa centurii de sigurnaţă atrage o amendă de 350 Euro, iar trecerea pe roşu sau ignonarea unui indicator „STOP” – 700 Euro.

Drumurile extra-urbane sunt însă foarte plăcute pentru condus, mai ales în regiunile montate. Fiţi precauţi în cazul în care conduceţi în coborâre dintr-o regiune muntoasă – folosiţi transmisia pentru a menţine viteza constantă şi pentru a nu supraîncălzi frânele şi a putea frâna atunci când cu adevărat veţi avea nevoie să opriţi. Vă dorim drum bun prin Grecia!
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter