Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

Tuning ambiţios, made in Moldova: smart roadster, încrucişat cu Suzuki Hayabusa

4 Februarie 2014 - 09:48
Ilie Toma
Tuning ambiţios, made in Moldova: smart roadster, încrucişat cu Suzuki Hayabusa
De foarte multe ori vorbim de ateliere de tuning germane sau americane, care modifică mai mult sau mai puţin esenţial modele renumite. Unele proiecte devin de-a treptul trăsnite, combinând imposibilul. Se pare că un proiect ambiţios şi trăsnit s-a născut şi în Republica Moldova, unde atelierul de tuning Pecos Auto a realizat un tratament demenţial pentru un smart roadster!...

Scurt istoric despre smart roadster

smart roadster e un model pe care nu-l mai poţi găsi astăzi în showroom-urile smart, pentru că producţia lui a durat doar 2 ani – din 2003 până în 2005. A fost întruchiparea unuia din cele mai nebune concepte din lumea auto europeană, aducând o arhitectură de maşină compactă, cu motor poziţionat central şi putere trimisă punţii spate. În acelaşi timp, nu era vorba de o maşină foarte sportivă, fiind motorizată de un propulsor turboaspirat în 3 cilindri, de doar 698 cm cubi. Motorul era disponibil în două variante de putere – 61 sau 82 CP, însă maşina cântărea doar vreo 790 kg, ceea ce o făcea foarte plăcută în condus, cu un consum excepţional de mic.

Ideea incredibilă a celor de la Pecos Auto

Pecos Auto e unul din cele mai mari ateliere de tuning şi personalizare a interioarelor din Moldova, cu o istorie de aproape 14 ani pe piaţa Republicii Moldova, dar modificarea acestui smart roadster a însemnat o premieră absolută pentru ei în lumea smart. Totul a pornit de la ideea de a-i reda mai multă putere maşinii şi mai mult stil, într-un mod cât mai agresiv şi mai deocheat cu putiinţă. Arhitectura specifică a maşinii, însă, dar şi dimensiunile ei, fac imposibile multe modificări şi soluţii standard, aplicate de obicei pe o maşină cu construcţie convenţională. Atunci celor de la Pecos Auto le-a veni ideea trăsnită de a instala un motor de motocicletă sportivă pe maşină, clonând şi modificând întreaga construcţie de transmitere a puterii spre roţile spate.

Au ajuns în căutarea motocicletei la unul din cele mai legendare modele din lumea vehiculelor pe două roţi – Suzuki Hayabusa. Cumpărarea motorului s-a dovedit a fi mai anevoioasă şi mai scumpă decât cumpărarea unei motociclete cu motor excelelent, dar cu probleme de structură. Aşa că au cumpărat o motocicletă donatoare şi au extras de acolo un motor superb de motocicletă – unul cu patru cilindri în linie, de 1,299 cm cubi, cu 16 valve, care dezvolta aproape 160 CP! Motorul a fost extras cu tot cu cutia originală de viteze de pe Hayabusa, cu 6 trepte!

Ulterior cei de la Pecos Auto au trebuit să modifice raportul de transmitere a turaţiilor spre roţi, intregrând intregul mecanism cu un diferenţial ranforsat, care să poate face faţă noii puteri. A urmat instalarea unui sistem de evacuare, care a fost format din segmentele iniţiale de pe Suzuki Hayabusa, combinat cu gurile de evacuare sonore ale unui BMW X6. Motorul a mai primit un tratament şi un nou sistem de admisie, cu rezistenţă nulă, iar în rezultatul tuturor modificărilor, puterea transmisă la roată se apropie de 200 CP!

Modificările nu s-au oprit aici însă. A urmat o retapiţare a interiorului, într-o nuanţă de negru-roşu, cu instalarea unor centuri duble sportive. Levierul transmisiei a fost conectat cu noua transmisie secvenţială de motocicletă şi acum schimburile de trepte au loc după principiul direcţionării lor înainte şi înapoi, pentru a plusa sau a retrograda treapta. Plafonul Targa din spatele maşinii a primit o nuanţă fumurie, pentru mai multă intimitate în habitaclu. Însă marea provocarea avea abia să urmeze!

Un smart roadster are, în mod normal, o deschidere firească a portierelor, însă cei de la Pecos Auto şi-au dorit să-i confere maşinii o ultimă nuanţă desăvârşită de sportcar, aşa că s-au ambiţionat să modifice portierele maşinii pentru a asigura o deschidere de tip foarfecă. Ca un Lamborghini sau orice alte mostre de extravaganţă tunată. Tunerii moldoveni recunosc că această parte a procesului de modificare a maşinii a fost cea mai dificilă, întrucât au avut foarte mult de muncit pentru a concepe un sistem de deschidere ce ar fi îndepărtat iniţial portiera de caroserie într-un mod analogic deschiderii originale şi abia după asta mecanismul trebuia să forţeze uşa spre o deschidere la cer. Mecanismul a fost proiectat, însă au existat o mulţime de provocări la alinierea perfectă a portierelor cu restul caroseriei în rezultatul noii metode de operare. Până la urmă conceptul a fost desăvârşit astfel încât uşile să funcţioneze perfect şi să se închidă cu precizie milimetrică în locul predestinat lor.

Au urmat câteva decoruri aplicate pe caroserie şi cumpărarea mai multor seturi de anvelope. De ce mai multe? Pentru că între timp cei de la Pecos Auto au instalat un mecanism de blocare a roţilor faţă, care permite efectuarea renumitelor cerculeţe de drift într-un mod extrem de eficient, până la arderea completă a cauciucurilor spate, dacă se doreşte. Se apasă frâna, care opreşte în mod normal toate patru roţi, apoi se apasă butonul magic, maşina fiind oprită. După aia roţile faţă rămân blocate, iar pedala de acceleraţie este provocată să tureze motorul de Hayabusa până spre linia roşie de 9-10 mii turaţii.

Puntea spatea porneşte un derapaj spectaculos şi cu o mică ajustare a volanului efectul de fascinare a publicului din jur este garantat.

Cei de la Pecos Auto îşi ţin deocamdată bijuteria pentru propria plăcere, ea fiind şi o mostră de modificări radicale şi de combinări aparent imposibile. E un soi de show car pentru ei, o carte de vizită care sugerează publicului că limitele inginereşti sunt egale cu cele ale imaginaţiei. Acum, pe perioada iernii, maşina a fost urcată la balconul de la faţada edificiului celor de la Pecos Auto, fiind cea care întâmpină clienţii atelierului. Din vară, însă, smart roadster by Pecos Auto revine pe străzile Moldovei, turând la maxim motorul de Hayabusa şi arzând cauciucuri!

Ei bine, haideţi să răspundem şi la o ultimă întrebare, care stă în mintea multora dintre Dumneavostră: cât a costat un astfel de proces complet de modificare a lui smart roadster? Ei bine, fără a include costul maşinii originale, cheltuielile totale (inclusiv achiziţia motocicletei donatoare) s-au cifrat la aproximativ 12,000 euro. Ce spuneţi, e un preţ onest pentru rezultatul obţinut?

Ne-am gândit că unii dintre Dvs. şi-ar putea dori, eventual, să contacteze direct cu atelierul Pecos Auto, aşa că plasăm mai jos şi informaţiile lor de contact: Adresă: str. T.Bubuioc, 10, comuna Bubuieci, mun. Chişinău. Telefoane: (+373) 22924353, (+373) 68399999.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
GALERIE FOTO (29 IMAGINI):
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter