Honda va lansa un vehicul propulsat de celule de hidrogen către anul 2016
19 Noiembrie 2014, 15:45
Chiar dacă Toyota a lansat recent noul Mirai, anume Honda a fost cea care a excelat în domeniul vehiculelor electrice propulsate de celulele de hidrogen, dezvoltarea cărora a fost începută încă de la sfârşitul anilor ’80 ai secolului trecut.
Un prim pas către un vehicul de serie de acest tip a fost lansarea modelului FCX Clarity în 2008, care nu putea fi achiziţionat, dar putea fi închiriat, iar feedback-ul în urma acestor închirieri,
a fost folosit la dezvoltarea acestui concept de propulsie pe mai departe. Acum însă, Honda doreşte să lanseze un model de serie, asemenea lui Toyota Mirai, care va apărea ceva mai târziu faţă de concurentul său direct, abia spre finele lunii martie 2016.
Viitorul model de serie este prefăţat de noul concept Honda FCV, care este nu alt ceva decât o derivare a conceptului FCEV, prezentat exact cu un an în urmă la Salonul Auto de la Tokyo. Noul concept pare a fi mai aproape de maşina de serie, având oglinzi retrovizoare obişnuite, roţile spate mai „dezgolite” şi un design mai pământesc, deşi foarte futurist.
Partea cea mai interesantă vine odată cu substratul tehnic, care, cel puţin după cifre, pare a fi similar celui a Toyotei Mirai! Aici avem de a face cu un sistem de propulsie pe bază de
celule de hidrogen, cu o densitate identic de mare de 3,1 kW/litru, în timp ce hidrogenul este păstrat într-un rezervor la o presiune de 700 de bari.
Dar aici asemănările se termină. Atunci când Mirai poate parcurge cu ”un plin” de hidrogen 483 km, Honda FCV o devansează cu o autonomie incredibilă de peste 700 km! Aceste performanţe au fost obţinute datorită tehnologiei avansate aplicate pachetului de celule de hidrogen, care a devenit cu 33% mai mic şi cu 60%
mai performant, faţă de unitatea instalată pe modelul FCX Clarity! Cu o autonomie mai mare, un design mai interesant şi un interior prevăzut pentru 5 adulţi, viitoarea Honda FCV de serie pare a fi o opţiune mai tentantă!
Mai mult decât atât, cei de la Honda au dezvoltat o staţie portabilă, numită Honda Power Exporter Concept, care poate capta curentul continuu, produs de FCV din hidrogen şi, la rândul său, poate aproviziona o casă cu energie electrică, rămasă fără de cea din urmă în cazul unor calamităţi naturale, spre exemplu.
Dar cum rămâne cu infrastructura? Pentru a spori dezvoltarea infrastructurii staţiilor de alimentare cu hidrogen în Europa, cei de la Honda s-au implicat în proiectul „HyFIVE”, în cadrul căruia, niponii, precum şi producătorii de hidrogen şi alte companii din lumea auto, au semnat un acord de 38,4 milioane de euro, care vor fi investiţi în dezvoltarea infrastructurii pe teritoriul Europei,
pentru viitorii posesori de vehicule propulsate de celule de hidrogen. Pentru promovarea viitorului fără emisii nocive, Honda va răspândi prin Europa 110 de astfel de vehicule, care, probabil, vor fi disponibile pentru închirieri.
Preţul viitorului model de serie propulsat de celule de hidrogen a celor de la Honda, deocamdată rămâne necunoscut, dar niponii menţionează, că odată cu lansarea acestuia, tehnologia va fi mai ieftină, iar preţul mai mic.
PiataAuto.mdValeriu Bahnaru
2
2,068
GALERIE FOTO (10 IMAGINI)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!