BMW Seria 5, istoria: a şasea generaţie, F10 (Video)
7 Februarie 2017, 17:57
După istoria predecesorilor în caroseriile E12, E28, E34, E39 şi E60, bavarezii încheie seria filmuleţelor dedicate celebrului model BMW Seria 5 cu ultimul filmuleţ, în care ne este povestită istoria celei de-a şasea generaţie în caroseria F10.
BMW Seria 5 F10 (2010-2017)

Fiind construită pe platforma navei amiral Seria 7, a şasea generaţie Seria 5 F10 combina confortul desăvârşit cu dinamica caracteristică predecesorilor.
Aceste elemente s-au întipărit şi în designul Seriei 5 F10, care emană eleganţă şi sportivitate. Designul însă, a revenit la forme mai tradiţioniste şi poate fi văzut ca o continuitate a celei de-a 4-a generaţie Seria 5 E39, decât a predecesorului, E60.
Eleganţa şi materialele de calitate s-au regăsit şi la interior, unde a reapărut celebra consolă orientată către şofer, de care a fost privat predecesorul, E60.
Sub capota Serie 5 F10 au apărut propulsoare noi, care au devenit mai potente şi eficiente, marea schimbare venind de la suspensia faţă realizată
integral din aluminiu, care utiliza două braţe în formă de „A”, precum la sport-car-uri. Mai mult decât atât, F10 a primit servodirecţie electromecanică, care permitea lansarea sistemului de asistenţă la parcare cu virarea volanului, dar şi sisteme de siguranţă
activă, precum atenţionarea despre riscul unui accident cu frânare autonomă, sistem de atenţionare despre părăsirea benzii fără presemnalizare şi despre automobilele aflate în unghiul mort, dar şi sistem Night Vision.
Pentru că Euro NCAP a înăsprit criteriile testelor de siguranţă cu 24 de luni înaintea lansării modelului Seria 5 F10, bavarezii au revizuit substanţial structura maşinii, ca mai apoi să ia cele 5 stele la testele de siguranţă. În acelaşi an debuta şi break-ul Seria 5 Touring (F11), care combina confortul,
sportivitatea şi practicismul, oferind un volum al portbagajului de 560/1,670 litri. Totuşi, primul şi noul membru ai acestei generaţii, a fost Seria 5 Gran Turismo (F09), apărută în 2009. În 2013 întreaga gamă a suferit un facelift, odată cu care au apărut
blocurile optice adaptive full-LED, dar şi tehnologia Traffic Jam Assistant, care putea conduce autonom automobilul în traficul aglomerat. Bavarezii au mai lansat versiunea hibridă, dar şi versiunea cu ampatament mărit pentru piaţa din China.
Cu peste 2.3 milioane de exemplare vândute, BMW Seria 5 F10 (F11 şi F09), este cea mai de succes generaţie Seria 5 din istorie, în timp ce noua, cea de-a şaptea generaţie Seria 5 G30, este menită să repete acest succes. În total, peste 5.5 milioane de exemplare BMW Seria 5 au fost create în cei 45 de ani de istorie.
PiataAuto.mdValeriu Bahnaru
1
13,869
GALERIE FOTO (14 IMAGINI)
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!