Lada Vesta acum poate fi alimentată şi cu gaz natural comprimat!
8 Iunie 2017, 16:40
Dezvăluită încă în octombrie 2015, Lada Vesta CNG, care poate fi alimentată nu doar cu benzină (95 sau 98), dar şi cu gaz natural comprimat (metan), a intrat în producţie abia acum.
Producătorul rus a experimentat cu diferite instalaţii de gaz, până a ajuns la versiunea actuală, care a trebuit să treacă certificarea în Rusia.
Iniţail maşina avea două rezervoare pentru gaz realizate din materiale compozite şi amplasate în locul roţii de rezervă, în producţie însă a mers versiunea mult mai ieftină, cu un rezervor de 90 de litri din oţel mai greu (75 kg versus 38 kg), amplasat în spatele banchetei spate.
Datorită acestuia, nu a existat nevoia de a modifica podeaua portbagajului. Rezervorul companiei chineze Sinoma
poate stoca 18 metri cubi de gaz, iar în combinaţie cu un plin al rezervorului de benzină (55 litri), Vesta CNG va putea parcurge peste 1,000 de kilometri fără realimentare.
Sistemul de gaz este de producţie italiană (BRC), acesta venind cu două blocuri de control separate pentru propulsor, unul ce răspunde de rularea pe benzină şi al doilea, activat în cazul


















în care se rulează pe gaz. Alimentarea cu gaz se activează după încălzirea motorului, iar în cazul în care rezervorul de gaz este golit, sistemul trece automat la alimentarea cu benzină.
Reutilarea maşinii este realizată de către compania rusească ATC-Auto cu sediul în Togliatti, care se specializează pe instalaţii de gaz pentru autovehicule. Potrivit celor de la AutoVAZ, alimentarea cu gaz natural comprimat reduce costurile pentru combustibil mai mult decât de 3 ori şi sporeşte longevitatea propulsorului. Producătorul rus nu a ezitat să menţioneze dezavantajul sistemelor învechite, ce utilizează gazul lichefiat (propan-butan), care se acumulează în locul scurgerii şi poate prezenta pericol de explozie.
Primele exemplare Lada Vesta CNG, produse în luna mai, vor fi testate de către potenţialii clienţi corporativi, ulterior maşinile vor apărea şi la distribuitori.
PiataAuto.mdValeriu Bahnaru
0
2,959
GALERIE FOTO (8 IMAGINI)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!