Moldova: Iată câți bani au adus la buget automobilele vămuite cu reducere de 70%! Ce fac proprietarii care nu au reușit să-și vămuiască mașinile?

Pe data de 1 iulie a expirat termenul de vămuire preferențiată pentru automobilele cu numere străine introduse în țară până la data de 1 noiembrie 2016. Ministerul Finanțelor al Republicii Moldova vine și cu totalurile în cifre, anunțând că în perioada 1 ianuarie – 1 iulie 2017 au fost introduse în regim vamal 18,714 de autoturisme cu numere străine care au beneficiat de reducerea de 70% din cota accizei stabilite pentru anul 2016. Astfel, aceste automobile vămuite cu reducere au adus la bugetul de stat un total de 442,005,256 de lei!
Cele mai multe autoturisme, supuse vămuirii în această perioadă, au fost din Bulgaria şi Lituania – 5,738 unităţi şi, respectiv, 4,639 de unităţi, aducând la buget 148.9 milioane de lei şi, respectiv, 104.5 milioane de lei. Posturile vamale din ţară au executat vămuirea a 1,262 maşini importate din România şi 1,241 maşini din Italia, suma generată la bugetul de stat fiind de peste 55 milioane de lei.

Alte 21.5 milioane de lei reprezintă acumulările din vămuirea a 906 autoturisme importate din Franţa. Vămuirii au fost supuse automobile înregistrate în Bahrain, Burkina Faso, Republica San Marino etc.

Din totalul mijloacelor de transport supuse vămuirii, circa 2,358 unităţi au fost cele cu plăcuţele de înmatriculare din stânga Nistrului şi municipiul Bender, care au adus la buget 55.1 milioane de lei.

Ce vor face cetățenii, care au în posesie automobile cu numere de înmatriculare străine și nu au reușit sau nu au dorit să le înmatriculeze în Moldova? Din data de 1 iulie 2017, persoanele care nu şi-au înregistrat în Republica Moldova automobilele cu plăcuţe de înmatriculare străine vor avea dreptul să se afle pe teritoriul ţării nu mai mult de 180 de zile într-o perioadă de un an de zile.
De aici rezultă, că automobilele vor trebui scoase din țară pe o perioadă de jumătate de an, pentru a putea fi introduse în țară din nou, în caz contrar automobilele vor fi identificate, reținute și aduse de către poliție către cel mai apropiat biroul vamal, pentru a fi scoase de pe teritoriul țării. Dreptul de aflare pe teritoriul ţării noastre pe un termen mai mare de jumătate de an îl vor avea doar autoturismele care au fost introduse de către persoane fizice cu domiciliul în străinătate. Ei vor avea obligaţia achitării vinietei în valoare de 180 de euro pentru fiecare perioadă consecutivă de 180 de zile de aflare în Republica Moldova.

Nu vor avea dreptul să circule în dreapta Nistrului cetăţenii cu permis de conducere al Republicii Moldova, cu vehicule înmatriculate în regiunea transnistreană, excepție fiind acele vehicule ce aparțin agenților economici din unitățile administrativ teritoriale din stânga Nistrului şi municipiul Bender, iar cetățenii cu permis de conducere moldovenesc sunt angajații agenților economici.
0
3,571
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!