Toyota va continua dezvoltarea propulsoarelor aspirate natural. Nu se grăbeşte să treacă la motoare turbo

Toyota şi Mazda sunt unii din puţinii producători auto care mizează pe propulsoare aspirate natural şi în ciuda tendinţei industriei auto nu se grăbesc să treacă la motoare turbo cu cilindree mai mică. Deja s-a demonstrat, că în condiţii reale de condus, motoarele turbo cu cilindreea redusă nu sunt dintre cele mai eficiente, iar producătorii încep câte puţin să scape de aşa numitul „Downsizing” şi să sporească cilindreea motoarelor, pentru ca cele din urmă să se conforme normelor de emisii şi consum în viitoarele testele din lumea reală şi nu laborator, care vor demara în următorii ani.
În loc să aplice turbocompresoare, cei de la Toyota vor dezvolta tehnologia introdusă pe noua generaţie Toyota Camry, dotată cu propulsor aspirat natural de 2.5 litri în 4 cilindri şi o vor aplica pe viitoarele propulsoare, cu scopul de a spori performanţele şi de a reduce emisiile şi consumul. Noul propulsor Dynamic Force a păstrat cilindreea predecesorului, dar a fost îmbunătăţit substanţial, fiind redusă fricţiunea, îmbunătăţită evacuarea, modernizată admisia, implementată injecţiei directă în combinaţie cu cea multipoint şi îmbunătăţită eficienţa termică, care constituie 40%. Mai mult decât atât, chiulasa a primit supape amplasate la un unghi mai mare, ceea ce împreună cu admisia modificată oferă o mişcare în formă de vârtej a mixturii de aer/combustibil, sporind puterea şi reducând emisiile.
În versiune obişnuită propulsorul de 2.5 litri livrează 206 CP şi 249 Nm, în timp ce pe versiunea Camry XSE acelaşi propulsor oferă 209 CP şi 252 Nm – cu 29 CP şi 22 Nm mai mult faţă de unitatea generaţiei precedente. Propulsorul este cuplat la noua transmisie automată în 8 trepte Direct Shift.

În viitor conceptul „Dynamic Force” va fi aplicat şi pe propulsoare V6 şi V8 aspirate natural.
0
5,310
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!