(VIDEO) O lansare atipică pentru zilele noastre: acesta e noul AC Cobra, o maşină fidelă filosofiei sale din anii 60

3 Martie 2023, 12:10
Redacţia PiataAuto.md
AC Cobra a fost multă vreme unul din cele mai performante modele din lume, mai ales în interpretările sale semnate de Shelby. Creat iniţial ca un roadster britanic, dar beneficiind ulterior de tehnologie Ford şi iscusinţa celor de la Shelby, AC Cobra a fost maşina uşoară, cu centru de greutate coborât, dar cu o performanţă ameţitoare sub capotă, venită mai ales din motoare V8, cuplate la cutii manuale. Surprinzător, dar într-o lansare atipică pentru zilele noastre, cei de la AC Cars din Marea Britanie au lansat o nouă generaţie de AC Cobra, care rămâne fidelă filosofiei sale din anii 60. Vine tot cu un V8 imens, tot cu cutie manuală şi arată exact aşa cum ai vrea să arate o AC Cobra, având doar nişte accente bine dozate de modernism.
Printre acele mici accente se numără farurile cu contur circular LED, jantele ceva mai mari, care ascund frâne mai performante. Aceste accente continuă cu blocuri optice spate, cu LED-uri duble circulare, dar şi scaune scoică, realizate din fibră de carbon. Şi cam atât, ce puţin la aspect, vizual. Nu există nici un display mare, cel puţin din câte se poate vedea din primele imagini. Cadranele de bord sunt analogice în continuare, iar maşina are aceleaşi forme ondulate, care i-au adus gloria generaţiei precedente. Practic, dacă vezi una pe stradă, vei şti imediat că e o Cobra, fără să mai fie nevoie să faci cunoştinţă cu noua generaţie.
Noua AC Cobra GT Roadster a crescut uşor în dimensiuni — ampatamentul e cu 28,4 cm mai mare decât la Cobra Mk 6, însă lungimea totală a maşinii a crescut cu doar 11 cm. Maşina a devenit şi mai lată, pentru a oferi aceeaşi stabilitate a centrului de greutate coborât.
Şi mai important, sub capotă e un motor V8 cu compresor mecanic, tot de origine Ford, din familia Coyote, care livrează 663 CP şi 780 Nm! Motorul poate fi cuplat la o cutie manuală cu 6 trepte, din cele folosite pe Mustang-uri, sau la una automată cu 10 trepte, tot de la Ford. Deci, un motor imens şi o cutie manuală, cu tracţiune spate — toate puse pe o maşină de doar 1.500 kg greutate proprie! Fără vreun electromotor care să ajute acel V8, pentru că se descurcă de minune şi singur. Fără vreo baterie, fără filtre GPF în ţeava de eşapament a motorului cu benzină, cum practică deja unii producători. E un motor ce va putea fi turat în libertate absolută, iar maşina — condusă în toată splendoarea senzaţiilor sale.
Ah, da, ar fi cazul să spunem şi cât costă. La ea acasă, în Marea Britanie, va porni de la 285.000 lire, adică peste 300.000 euro, cu tot cu taxe. În alte ţări, deci, nu va costa mai puţin. Va oferi, însă, senzaţii cu care foarte puţine maşini din zilele noastre pot rivaliza. Vezi mai jos şi un video cu precedentul AC Cobra, pentru a vedea tradiţia pe care o urmează noul model.
1
1,674
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!