Vespa a lansat cea mai puternică motoretă pe care a produs-o vreodată, din nou

29 Iunie 2023, 14:33
Redacţia PiataAuto.md
Motoretele italiene Vespa sunt unul din produsele alea care au reuşit să evadeze în atemporal, acolo unde pare că timpul nu le mai afectează designul şi prospeţimea, şi unde nimeni nu aşteaptă schimbări radicale vreodată, doar continuarea aceleiaşi siluete devenite legendare. Dar adevărul e că cei de la Vespa îşi mai surprind din când în când fanii cu picanterii şi o fac şi acum, lansând noua Vespa Gtv, pe care o numesc cea mai puternică motoretă produsă vreodată de ei.
Modelul Gtv a fost lansat pentru prima dată în 2006 şi era o interpretare şi mai apropiată de clasică, datorită farului coborât din faţă, numit de italieni „farro basso”, montat pe aripa mobilă a roţii. Astfel, această Vespa obţinea un far pare urma direcţia roţilor.
Acum, în 2023, Vespa lansează o noua Vespa Gtv, care păstrează acelaşi farro basso, mai aduagă câteva nuanţe frumoase de design, şi totodată devine cea mai puternică Vespa produsă vreodată în serie. Câţi cai-putere crezi că poate avea cea mai puternică Vespa din istorie? Există şi un sugestie — motorul poartă numele de 300 HPE, unde abrevierea înseamnă High Performance Engine.
Ei bine, există un paradox în acest propulsor şi în pretenţia celor de la Vespa că acest motor e cel mai puternic produs vreodată. Probabil doar italienii ar putea pretinde aşa ceva, într-un asemenea context. Adevărul e că acest motor în 4 timpi are 279 cm cubi — de unde şi indicele 300, în tendinţa de a rotunji la 300 cm cubi — şi reuşeşte să scoată 23,8 CP sau 17,5 kW din această cilindree, graţie prezenţei a 4 valve pe el şi a injecţiei electronice. Dar motorul nu e nou, în esenţă. El a apărut în 2019, şi atunci Vespa zicea exact acelaşi lucru — că a lansat cel mai puternic motor din istoria sa, iar toate modele, care l-au primit de atunci şi până azi, au fost descrise de fiecare dată drept „cea mai puternică Vespa produsă vreodată”, sau „Vespa care a primit cel mai puternic motor produs de noi vreodată”. Ceea ce, tehnic vorbind, e oarecum adevărat, că nu mai există un alt motor Vespa mai puternic, dar, totuşi, nu poţi repeta 4 ani la rând aceeaşi expresie pe fiecare nou model care primeşte acelaşi motor! Se pare că ei de la Vespa pot s-o facă, însă, şi n-au nicio remuşcare faţă de asta.
Şi dacă te întrebi cam cât costă o asemenea Vespa Gtv cu design frumos şi cu „cel mai puternic motor”, atunci află că-n Italia preţurile unei asemenea motorete pornesc de la 7.499 euro, mai scump decât multe motociclete în toată legea. Asta e, Vespa e o legendă deja, şi trăieşte un pic în altă lume, a frumosului intangibil de critici şi uneori inexplicabil.
0
12,187
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!