(VIDEO) Aceasta e motocicleta cu motor cu abur, care deţine recordul mondial de viteză şi acceleraţie la o pătrime de milă

6 Iulie 2023, 15:40
Redacţia PiataAuto.md
Deşi motoarele cu abur sunt adeseori văzute ca arhaice, venind dintr-o epocă de mult apusă, problema acestor motoare era tipul de combustibil folosit pentru a produce aburul, în timp ce propulsia cu abur în sine are un randament excepţional de mare. Tocmai de asta, mulţi dintre noi vor fi impresionaţi să afle că motocicleta deţinătoare a recordului mondial de acceleraţie şi viteză atinsă pe distanţa de o pătrime de milă are un motor cu abur! Motocicleta a fost construită de francezul Eric Tebloul şi a reuşit să marcheze cifre la care până şi cele mai rapide maşini pot doar visa.
Anul trecut, Eric Taboul şi-a bătut propriul record de două ori într-un singur week-end, la un eveniment dedicat vitezei şi pasionaţilor de motociclete şi maşini rapide. Motocicleta sa, cu un cadrul realizat custom, foarte alungit pentru a-i garanta stabilitatea la accelerările fulminante, a reuşit să parcurgă distanţa de 1/4 milă, sau 402 metri, în doar 4,976 secunde! Cele mai rapizi maşini abia de se apropie de 8,5 secunde.
Mai mult ca atât, viteza motocicletei la finiş a fost de 290,51 mile pe oră, ceea ce echivalează cu 467,5 km/h! Această cifră ar fi impresionantă şi drept viteză maximă, dar aici vorbim despre viteza pe care motocicleta o avea deja după nici 5 secunde de la start! Ce motor demenţial are, deci, această motocicletă, de reuşeşte o asemenea performanţă?
Ei bine, e un motor ce foloseşte drept combustibil peroxidul de hidrogen, în forma sa lichidă, dar comprimat până la o presiune ce îl dispersează în abur şi oxigen, la 1.200 grade Celsius. La acea presiune imensă, aburul e eliberat şi propulsează motocicleta înainte, cu o acceleraţie de rachetă.
De curând, un motociclist britanic, cu o motocicletă numită Force of Nature, a încercat să-i doboare recordul, însă a reuşit să devină mai rapid pe distanţa de 1/8 milă, atingând-o în 3,878 secunde, însă nu şi la distanţa de 402 metri, din cauza vitezei maxime mai mici.
Aşa că britanicul şi-a asigurat doar un record de nişă, în timp ce recordul cel mai râvnit, la 402 metri, rămâne să-i aparţină francezului Eric Teboul şi motocicletei sale.
Vezi momentul stabilirii acestui record mondial cu motocicleta cu abur mai jos.
0
10,727
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!