(VIDEO) Experienţa proprie cu o pompă de căldură de 16 kW în condiţiile climei din România şi Moldova, după un sezon complet de încălzire

22 Iulie 2023, 18:37
Redacţia PiataAuto.md
Noi, aici, pe PiataAuto.md, vorbim adeseori despre inginerie, tehnologii noi de energie regenerabilă şi soluţii bazate pe aceste tehnologii, aplicate în diverse locuri din lume. Şi toate astea n-ar fi complete, dacă n-am experimenta şi noi, pe propria piele, unele dintre aceste tehnologii, acolo unde avem ocazia. Astăzi vorbim despre experienţa mea proprie cu o pompă de căldură de 16 kW, în condiţiile climei din Moldova şi România — că e aceeaşi climă în esenţă — după un sezon complet de încălzire.
În ultimii ani se vorbeşte des despre pompe de căldură ca o alternativă la încălzirea pe bază de gaz natural sau alte hidrocarburi, iar noi scriam despre câteva experienţe interesante la nivel mondial cu pompe de căldură, care au stârnit interesul major al comunităţii noastre, şi au generat sute sau chiar mii de comentarii. Spre exemplu, în aprilie scriam că Elveţia vrea să treacă aproape integral, toată ţara, la pompe de căldură, iar un experiment de la un campus universitar de lângă Zurich arăta cât de eficient poate fi un sistem bine gândit. Acel articol a generat un val imens de comentarii şi foarte mulţi dintre cei care comentau vorbeau de exemple de case individuale cu pompe de căldură, din auzite sau din experienţe proprii, unii chiar din experienţa vecinilor. Văzând acel interes major şi totodată puţină informaţie care venea din experienţă proprie directă, m-am gândit că ar fi util să-mi împărtăşesc experienţa mea, a pompei de căldură pe care am instalat-o pe propria casă, în 2022, pentru că pot vorbi deja despre ea după un prim sezon complet de încălzire.
În cazul meu, totul a fost atipic. Întâi am iniţiat reconstrucţia totală a casei, şi abia la etapa finală, când deja aveam un nou sistem de încălzire instalat, cu un cazan nou de gaz natural, calculat şi gândit pentru ea, au venit preţurile uriaşe la gaz natural, de aproape 1,6 dolari/m3. Să rămân cu configuraţia iniţială ar fi însemnat facturi uriaşe la încălzire, dincolo de orice imaginaţie şi orice decenţă. Şi atunci am studiat în detaliu soluţiile de alternativă şi implicit pompele de căldură. Iar instalarea pe care am făcut-o în toamnă a însemnat conectarea pompei de căldură în acelaşi sistem de încălzire, unde există încă şi cazanul de gaz natural. Deci, acum există două surse pe care le pot alterna, iar toată această experienţă e cumva şi mai preţioasă pentru cei care au deja poate un sistem de încălzire relativ nou instalat şi se gândesc dacă ar putea adăuga pompa de căldură fără a schimba absolut tot în casă.
Experienţa acestui an m-a învăţat foarte multe în operarea ei, în cum funcţionează tehnologia pe bune, pe viu, în clima reală a ţării noastre, inclusiv la -17 grade Celsius. Sunt atât de multe lucruri de spus, încât am decis să filmez această experienţă în engleză, în 3 părţi care să vorbească despre şi despre lucrurile esenţiale, şi despre configuraţia sistemului sau alte lucruri importante. Şi pentru că vreau ca experienţa mea să fie pe înţelesul tuturor, inclusiv a celor care nu au intrat până acum niciodată în profunzimea ideii de pompă de căldură, în video-ul de mai jos fac şi explicaţii cu cuvinte simple ale unor tehnologii aparent sofisticate, astfel încât să explic clar şi pe îndelete totul, din prisma, aşa cum spuneam, a experienţei proprii, după un sezon complet de încălzire.
Vezi totul în video-ul de mai jos. Poţi include subtitre cu traduceri automatizate în limba dorită dacă ai nevoie, din comenzile player-ului.
0
19,491
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!