Mercedes va avea un nou distribuitor în Moldova, iniţiat de către cei care operează centre similare în Ucraina, dar deţinut de jure în offshore

30 August 2023, 09:33
Redacţia PiataAuto.md
Acum câteva luni, compania germană Daimler a întrerupt contractul cu distribuitorul Mercedes în Republica Moldova, compania Grand Premium SRL, care deţinuse acest statut circa 15 ani. Printre cauzele vehiculate erau reexportul de automobile în Rusia, prin ocolirea sancţiunilor, dar şi alte metode de a vinde maşini noi prin parcări auto neautorizate, cauze despre care germanii au refuzat să comenteze când au fost solicitaţi de noi, cerând să-i înţelegem că nu pot comenta. Ulterior, acum o lună publicam o actualizare de informaţii de la germani, în care aceştia anunţau că Grand Premium mai avea doar dreptul de a deservi maşini până la desemnarea unei alte reprezentanţe, dar nu avea dreptul de a vinde maşini, ba mai mult, avansurile pentru comenzile primite trebuiau rambursate. Ei bine, e pare că acum acest distribuitor nou a fost desemnat şi acesta are o denumire oarecum asemănătoare cu distribuitorul vechi — Grand Automotive MB, faţă de Grand Premium.
Noua companie anunţă că în scurt timp va inaugura primul centru auto nou Mercedes în Moldova, situat pe bulevardul Dacia 58/7, în Chişinău. De asemenea, compania anunţă că are experienţa de activitate similară în Ucraina şi alte ţări, citând şi declaraţii ale Preşedintelui Consiliului de Supraveghere al „AvtoKapital” din Ucraina, Nina Vasadze.

Informaţiile publice despre noua companie Grand Automotive MB SRL, afişează că aceasta e fondată la 13 iulie 2023 şi îl are drept administrator pe Rokotyansky Vyacheslav. O căutare în mediul online ne-a afişat o persoană cu asemenea nume, angajat până de curând al reţelei Mercedes din Ucraina.
Foto: Aparent, acesta e administratorul noului distribuitor Mercedes în Moldova

În aceleaşi date publice, însă, e indicat faptul că proprietar a 100% din Grand Automotive MB este o companie din Cipru, Inthinx Investment Ltd, fondată în 2014, care şi-a schimbat de mai multe ori proprietarii cel puţin parţial, dar proprietarii căreia sunt invizibili public, la fel cum se întâmplă în multe zone offshore. La prima vedere, nu pare a fi cel mai transparent şi pozitiv semnal de relansare a mărcii Mercedes pe piaţa din Moldova, motiv pentru care am solicitat comentarii de la părţile vizate.
Foto: Datele SRL-ului din Moldova, care a obţinut dreptul de reprezentanţă Mercedes în Modova. Sursa date publice: Data2B.md
Foto: Informaţii din registrul public despre compania din Cipru, care deţine SRL-ul din Moldova

La Grand Automotive MB ne-a răspuns o persoană care s-a prezentat drept cetăţean al Ucrainei, recent delegat în Moldova, şi ne-a promis că transmite întrebările noastre celor mandataţi să răspundă, şi vom fi contactaţi pentru a primi răspunsuri.

Am solicitat comentarii şi celor de la Daimler, pentru ca aceştia să confirme delegarea noului distribuitor, să ne spună de ce au ales o companie cu experienţă în Ucraina, şi nu una locală sau cu experienţă în România, eventual, şi ce crede Mercedes despre faptul că noul distribuitor e deţinut de o companie înregistrată în Cipru.

De îndată ce vom obţine aceste răspunsuri, vom reveni cu noi informaţii.

UPDATE 10:11: Reprezentanţii Grand Automotive MB ne-au contactat pentru a ne oferi răspunsuri. Denumirea companiei nu are tangenţă cu fostul distribuitor, ci reprezintă o denumire aplicată de mai mult timp de companiile din acelaşi grup în Ucraina şi Kazahstan. Începând de acum, proprietarii de autoturisme şi van-uri Mercedes nu mai pot deservi oficial maşinile la vechea reprezentanţă, ci doar la cea nouă, service-ul căreia va deveni operaţional în câteva zile. Inaugurarea showroom-ului va avea loc în octombrie. Faptul că proprietarul de jure al SRL-ului din Moldova e o companie din Cipru, reprezentanţii Grand Automotive MD l-au explicat prin faptul că, în condiţii de război, din Ucraina ar fi imposibilă direcţionarea banilor în alte ţări, inclusiv a banilor pentru capitalul social şi investiţiile primare. Aceştia ne-au asigurat că proprietarul de jure al offshore-ului e compania ucraineană. Aceştia mai spun că la momentul înregistrării companiei în Moldova au prezentat şi la Banca Naţională, şi la alte instituţii abilitate, dovada provenienţei banilor, din surse care au fost impozitate în ţara de origine, precum şi lista beneficiarilor finali, şi-şi doresc să activeze transparent şi exemplar în Moldova.
0
3,962
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!